Huis van gebed op De Mokker wordt ontmoetingscentrum

Kerkfabriekvoorzitter Stefaan Borra, burgemeester Patrick Lansens en priester Philip Verbrugge voor de kerk.© Foto Coghe
Kerkfabriekvoorzitter Stefaan Borra, burgemeester Patrick Lansens en priester Philip Verbrugge voor de kerk.© Foto Coghe
Redactie KW

De pastorale eenheid, de kerkfabriek en het gemeentebestuur zijn het eens over een voorstel tot herbestemming van de Heilige Pastoor van Arskerk op De Mokker. Een studie bracht aan het licht dat het haalbaar is om de kerk om te bouwen tot een sociocultureel ontmoetingscentrum. De transformatie zal wel een nog onbestemd aantal jaren duren.

“Door het verminderde gebruik van kerken werd nagedacht om een of meerdere van onze vier parochiekerken niet meer te gebruiken en te onttrekken aan de eredienst. Daarna kunnen ze gesloopt worden of een herbestemming krijgen. Maar slopen werd meteen uitgesloten”, duidt burgemeester Patrick Lansens.

“De kerk van De Mokker werd naar voor geschoven als het meest geschikt voor herbestemming. De bouwstijl is hedendaagser dan die van de andere kerken. De kerk vormt één grote ruimte en is van het type ‘zaalkerk’, waardoor ze mits aanpassingswerken polyvalente mogelijkheden heeft qua herbestemming.”

“Het schepencollege en het kerkbestuur van De Mokker lieten het afgelopen jaar een haalbaarheidsstudie uitvoeren met het oog op een eventuele herbestemming. De studie wees uit dat een herbestemming voor de functie van sociocultureel ontmoetingscentrum realistisch is.”

“In de kerk zullen verschillende aanpassingswerken gebeuren, die moeten resulteren in een grote ruimte met een capaciteit van 200 mensen, een secundaire ruimte voor kleinere evenementen tot 90 personen, een bar, sanitair en diverse kleine lokalen. Er is buiten ook plaats voor een terras – die afgescheiden wordt van de begraafplaats en de strooiweide, die allebei behouden blijven. Het prijskaartje wordt door het projectbureau op circa 940.000 euro geraamd.”

De Mokkernaere

“De herbestemming biedt ook een alternatief voor gemeenschapszaal De Mokkernaere. De gemeente huurt de zaal al decennia van de dekenij Torhout en staat ook in voor alle herstellingen. De Mokkernaere is klein, sterk verouderd en beperkt qua mogelijkheden. Het streefdoel is van de kerk een druk gebruikt ontmoetingscentrum voor inwoners en verenigingen uit heel Koekelare te maken”.

De bisschop

De nieuwe bestemming blijkt evenwel niet voor meteen te zijn. “Eerst moeten we een principieel akkoord aan de bisschop vragen”, weet de burgemeester. “Daarna dient een ontwerpbureau aangesteld te worden en moet er voor aanbesteding en start van de werken een officiële vraag tot onttrekking van de kerk aan de eredienst bij de bisschop gebeuren. Daar zullen toch nog wel een aantal jaren over gaan.”

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier