Huis van de Sint gaat digitaal

© Frank Meurisse
Redactie KW

Door de coronamaatregelen kan het Huis van de Sint in Izegem niet volgens de vertrouwde methode verlopen. “Door de huidige maatregelen is het onmogelijk elk kind individueel te ontvangen. We zouden een week bezig zijn”, zegt schepen van Jeugd Lothar Feys. Daarom wordt een digitaal alternatief voorzien.

Sinterklaas kan dit jaar door corona geen rondleiding geven in zijn huis. Niet dat de goedheiligman in quarantaine zit of zo, maar door de huidige richtlijnen is het onmogelijk het bezoek georganiseerd te krijgen. Er was nochtans al een alternatief in de maak dat buiten aan kasteel Wallemote zou plaatsvinden, maar ook dat lukt niet.

“Door de verstrenging van de maatregelen zou elk kind individueel ontvangen moeten worden in plaats van in beperkte groepjes. We zouden een week aan een stuk bezig zijn”, legt schepen van Jeugd Lothar Feys uit. “We opteren dus voor een digitale editie. Wat de mensen betreft die gereserveerd en betaald hebben: die zullen door ons gecontacteerd worden.”

Succesverhaal

Het Huis van de Sint is al enkele jaren een voltreffer in Izegem. In kasteel Wallemote, dat Sinterklaas als uitvalsbasis gebruikt om de pakjes voor de kinderen in Izegem en omstreken klaar te maken, kon je telkens een rondleiding krijgen. Je kon een kijkje nemen in de slaapkamer, de woonkamer, de pakjeskamer en noem maar op. Diverse stadsdiensten werkten aan het concept mee. Zo werden ook verhaaltjes voorgelezen en konden kinderen samen met de zwarte pieten oefenen om pakjes in schoorstenen te gooien…

Online filmpjes

Dit jaar gebeurt dit alles dus niet. “Er zullen wel filmpjes voorzien worden”, gaat schepen Feys verder. “Onder meer waarin de Sint uitlegt waarom de deuren van zijn ‘huis’ dit jaar dicht blijven. Maar ook met knutsel- en spelletjestips.” De filmpjes zullen online komen tegen het weekend van 20 tot 22 november, het moment waarop het evenement gepland was.

Het Huis van de Sint werd traditioneel in het stadscentrum, op de Melkmarkt afgesloten, met het aansteken van de duizenden lichtjes in de vrijheidsboom. Ook dit luik valt weg, maar intussen branden de lichtjes nu al, om toch voor wat sfeer in deze voor veel mensen moeilijke periode te zorgen. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier