Huis Tabor verbindt de mensen in Tielt

Norbert Verheye en Martine Lambrecht samen met vrijwilliger Koen Vandeginste (uiterst links), die instaat voor allerhande klusjes, aan een unieke doopvont in de Paterskerk. © (foto LDW)
Redactie KW

Waar vroeger de paters van het Patersklooster woonden, is al bijna 13 jaar Huis Tabor gevestigd. De vrijwilligers zorgen er voor heel wat activiteiten, maar bieden ook een luisterend oor aan wie dat nodig heeft. In april zetten ze tijdens de Erfgoeddag de deuren van het klooster weer wagenwijd open. “Kaarsjes branden in de kerk blijft toch heel erg populair”, klinkt het. “Heel wat gebedsgroepen vonden bij ons hun onderkomen.”

Het verhaal van Huis Tabor begon bijna 13 jaar geleden, toen het Patersklooster van Tielt te koop kwam te staan. “Pater Odilo had er een gebedsgroep, waar veel huidige vrijwilligers van Huis Tabor lid van waren”, legt vrijwilligster Martine Lambrecht uit. “Toen we hoorden dat de laatste pater het klooster zou verlaten, wilden we het gebouw graag gebruiken om onder andere de gebedsgroepen te laten plaatsvinden. Stad Tielt wilde aan die vraag tegemoetkomen. De paters hadden altijd de bedoeling om een open huis aan te bieden in de stad, iets wat wij nu willen doorzetten.”

Onderdak

Intussen staat een 18-tal vrijwilligers vele uren per week klaar om van Huis Tabor een warme ontmoetingsplaats te maken. “Ieder van ons heeft zo z’n eigen taken, op donderdag komen we samen om alles te verdelen volgens ieders kunnen”, vertelt Norbert Verheye. Zelf is hij de vrijwilliger vanuit Stad Tielt en regelt hij de ontvangst van groepen. Martine is dan weer secretaris en penningmeester. “Eén van de bedoelingen van dit huis is logement te voorzien voor bijvoorbeeld wandelgroepen. Onlangs nog kwam een groep van 27 wandelaars uit Limburg langs. Dan voorzie ik voor hen een rondleiding, maar we geven ook avondmaal en ontbijt”, licht Norbert toe. “Ook tijdens de Europafeesten staan we klaar om onderdak te bieden aan de buitenlandse groepen.”

“Dankzij ProMusica zijn er nu ook tal van fijne concerten in Huis Tabor”

In Huis Tabor valt heel wat te beleven. “Ook de voorbereidingen voor de vormsels regelen wij”, somt Martine op. “Daarnaast zijn er intussen een heel aantal verschillende gebedsgroepen die in Huis Tabor hun stekje hebben gevonden. Ook stilteretraites worden weer populair. Dan krijgen we mensen over de vloer die een weekendje rust opzoeken. Maar onze deur staat open voor iedereen.”

Noveenkaarsen

Ook de Paterskerk is opengebleven en daar komen heel regelmatig mensen over de vloer. “We merken dat er nog heel veel kaarsen aangestoken worden”, geeft Norbert mee. “Dat blijft toch populair.”

“Ook jonge mensen komen een noveenkaars aansteken”, vult Martine aan. “Misschien wel omdat we dit gebruik nog van onze oma’s hebben geleerd? De behoefte lijkt in elk geval alleen maar te groeien. Aan Huis Tabor is trouwens ook een mooie groep jongeren verbonden. We bieden hier veel aan, maar iedereen mag ook gewoon zijn wie hij is. We houden onze drempel laag, om de toegankelijkheid hoog te maken. Onze jongeren volgen de aanpak van Paus Franciscus, die het durft toegeven als hij iets fout deed. Ze praten vaak over vergeving en het pact van barmhartigheid. Nu merken we dat er, na alles wat er fout gelopen is in de Kerk, weer iets kan beginnen te groeien.”

Muziek

Wat Huis Tabor ook wil aanbieden, is een luisterend oor. “Elke tweede en vierde maandag van de maand is iedereen hier welkom voor een gesprek. We merken dat er veel mensen langskomen die iemand verloren hebben. Onze vrijwilligers zitten in elk geval nooit zonder werk”, geeft Martine mee. “In onze verschillende kapellen zijn ook verschillende soorten gebed mogelijk. Daarnaast hebben we een brede waaier aan studieboeken voor iedereen die op zoek is naar literatuur. Ook voor scholen kunnen wij mogelijkheden bieden.”

Erfgoeddag

“Sinds kort verhuren we onze tweede verdieping ook aan ProMusica”, gaat Norbert verder. “Dat is een mooie aanvulling en zorgt ervoor dat we ook regelmatig fijne concerten kunnen aanbieden in Huis Tabor.”

Tijdens Erfgoeddag op zaterdag 25 en zondag 26 april zet Huis Tabor de deuren een heel weekend open. “Van de kelder tot de zolder”, lacht Norbert. “Op zaterdag is er om 19 uur een lezing met als titel ‘Handboeken: Jan De Mol uit de duisternis gehaald’. Die wordt georganiseerd door Familiekunde Vlaanderen regio Tielt en past perfect in het thema van Erfgoeddag, namelijk ‘de nacht’.”

“Tijdens de Europafeesten bieden we onderdak aan buitenlandse groepen”

Op zondag gaat het programma in Huis Tabor verder, met om 5.45 uur ‘s morgens een gebed zoals de minderbroeders dat vroeger elke dag deden. “Het gebed zal ook geleid worden door een pater minderbroeder”, legt Martine uit. “Aansluitend op het gebed is er om 7.30 uur een ontbijt.” Kostprijs daarvoor is 8 euro, inschrijven kan via welkom@kcvvlaanderen.be.

“Om 10.30 uur en om 14 uur staan de geleide rondleidingen dan op het programma”, sluit Norbert af. “Iedereen is uiteraard van harte welkom.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier