Huis of flat kopen in Brugge weer stuk duurder geworden

Een huis of flat verwerven in Brugge is in 2020 weer een stuk duurder geworden.©KURT DESPLENTER BELGA
Een huis of flat verwerven in Brugge is in 2020 weer een stuk duurder geworden.©KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Een woning kopen in een Vlaamse provinciestad werd het afgelopen jaar opnieuw een pak duurder, zo blijkt uit een overzicht van de Federatie van het Notariaat. Gemiddeld gaat het om een stijging van 7 procent. Door die forse prijsstijgingen wordt het aandeel van jonge kopers steeds kleiner, stellen de notarissen vast.

Wat de prijzen van een flat betreft, is Brugge (gemiddeld 259.928 euro) na Gent en Leuven de derde duurste provinciehoofdstad. De goedkoopste appartementen bevonden zich het voorbije jaar in Antwerpen. Voor de aankoop van een woning zweeft de West-Vlaamse provinciehoofdstad tussen Leuven als duurste en Hasselt als goedkoopste. Globaal gezien zijn die prijzen in 2020 fors gestegen.

Gemiddeld gaat het om +6,7 procent voor woonhuizen en +7 procent voor appartementen. Dat maakt het voor jongeren alsmaar moeilijker om een woning in de stad te kopen. In 2020 was 27,9 procent 30 jaar of jonger, in 2019 ging het nog om 30,1 procent. Op nationaal niveau daalde het aantal kopers dat 30 jaar of jonger was, met bijna een vijfde, terwijl de daling in de provinciesteden groter was (-26 procent).

Moeilijk voor jonge kopers

“Het feit dat jonge kopers minder actief waren in de provinciehoofdsteden is een aandachtspunt. We merken in onze dagelijkse praktijk dat het voor vele jonge koppels geen evidente zaak is om een betaalbare woning te vinden in het centrum van de stad. Zeker als ze op eigen kracht, zonder financiële steun van ouders, een woning willen kopen. Jonge singles hebben het nog moeilijker”, zegt Bart van Opstal van Notaris.be.

Het aandeel van 50-plussers en ook 65-plussers op de woningmarkt in de steden nam het afgelopen jaar dan wel weer toe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.