Huis 15 laat vijf bewoners van Mivalti zelfstandig wonen in Pittem

De villa beschikt ook over een mooie tuin waar de bewoners de nodige rust vinden. (foto Nele) © (foto Nele)
Redactie KW

Mivalti opende op vrijdag 3 mei ‘Huis 15’. In de voormalige doktersvilla aan de Joos de ter Beerstlaan 15 in Pittem is plaats voor vijf personen met een verstandelijke beperking. Ze wonen er zelfstandig en krijgen de nodige begeleiding.

“Mivalti is ontstaan in de schoot van stad Tielt”, verduidelijkt directrice Regine Moreel. “In de jaren 70 werd, vanuit de vaststelling dat er in de regio Tielt en omstreken geen voorzieningen voor mensen met een beperking bestonden, een werkgroep ‘Gehandicaptenzorg’ opgericht. Deze werkgroep legde de basis voor Mivalti. 48 leden legden tijdens de eerste Algemene Vergadering de statuten vast en de vzw Minder Validen Tielt, afgekort Mivalti, zag het levenslicht. Onder impuls van de eerste directeur Roland Berteloot en de toenmalig voorzitter Christian Vande Vyvere, werd Mivalti de referentie voor volwassen personen met een verstandelijke beperking in de regio. Men koos er van in het begin voor om in een familiale sfeer zorg en ondersteuning te organiseren. Met het aangepast dagcentrum, een nieuwbouw voor verblijf, een setting op maat voor mensen met bijzondere noden, innoverende woonprojecten, mobiele ondersteuning, digitale begeleiding van op afstand beschikken we over heel wat troeven.”

Woonondersteuning

Mivalti zet zich in om hun mensen een warme thuis te schenken. Ze krijgen de beste zorg. “Binnen Mivalti werken wij dagelijks aan een goede woonondersteuning. Elke persoon met een beperking kan bij ons terecht voor verblijf, langdurig of kortdurend. Wij zorgen er ook voor dat onze gasten gewoon wonen, in een huis in de straat, een gemeente, in een dorp… Deze woonvorm kwam tot stand met het laatst geopend huis ‘Huis 15’. Op 4 maart dit jaar verhuisden drie cliënten van Mivalti naar het huurhuis aan de Joos de ter Beerstlaan 15 in Pittem. Meteen was de naam gekozen: Huis 15. Dit naar analogie met de andere huizen van Mivalti. Intussen mochten zij een vierde bewoner verwelkomen en kijken ze uit naar de komst van de vijfde en laatste bewoner in september”.

Trotse bewoners

Het huis is een grote villa met vijf slaapkamers en een aangename rustgevende tuin. Vroeger deed het dienst als dokterswoonst. “Het is voor het eerst dat wij een woning huren. De eigenaars begrijpen onze doelstelling en staan open voor ons initiatief. Na enkele aanpassingswerken is het huis een echte thuis geworden, op maat van personen met een mentale beperking. Bij de inrichting is de focus gelegd op warmte en gezelligheid. De vijf bewoners wonen er zelfstandig en dit onder begeleiding van Ward Maenhout”.

Na enkele aanpassings-werken is het huis een echte thuis geworden, op maat van personen met een mentale beperking

Het huis schenkt onderdak aan vier meisjes en één jongen. Phebe Vanderhaeghe is één van de bewoners: “Ik ben nu 21 jaar en ik ben heel blij dat ik hier mag komen wonen. Mijn kamer is heel mooi en modern en hier in dit huis kan ik mijn eigen programma volgen. Toch ga ik nog naar Mivalti in Tielt. Ik help graag mee in de school bij de kleuterafdeling”

huishoudelijk werk

Kevin Vermeire is heel trots. “Ik hoor ook bij de nieuwe bewoners en ik ben 22 jaar. Het is hier echt heel tof. Ik kijk ernaar uit om de gemeente Pittem beter te leren kennen. Ik ben echt trots op Mivalti. Ik kijk er ook naar uit om het huishoudelijk werk op mij te nemen.” Elfriede D’ Hoop vertelt: ” Een verblijf in Mivalti is heel goed. Ik help er graag mee in het voedingsatelier. Met wat hulp van mijn familieleden nam ik het besluit om hier in Pittem te komen wonen. Ik heb hier een schitterende kamer. In Huis 15 ga ik wonen en leven en naar Mivalti in Tielt ga ik zeker terug om mee te helpen in het atelier.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier