Hubert Rubbens in quarantaine na pelgrimstocht naar Compostela

Hubert Rubbens kwam op zondag 13 september aan bij de kathedraal van Santiago de Compostela. © GF
Redactie KW

Oostende voor Anker-organisator Hubert Rubbens (56) is terug van een drie weken durende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Omdat Spanje rode zone is, moet hij nog tot volgende week maandag in quarantaine blijven.

Op 1 september vertrok Hubert Rubbens, die sinds het voorjaar met pensioen is als woordvoerder van de marine, op pelgrimstocht naar Santiago. Zaterdagavond kwam hij terug, na een tocht van 655 km en het inzamelen van meer dan 15.900 euro voor Lichtbaken, een restaurants waar Oostendenaars in armoede elke dag een warme maaltijd kunnen eten.

Hubert koos niet de klassieke Camino Francès, het traject dat vanuit de Pyreneeën door Noord-Spanje naar het bedevaartsoord trekt, maar de Camino Portugués, die in Lissabon start. “Daar had ik wat problemen omdat ook Lissabon code rood had op de coronakaart”, vertelt Hubert. “Ik koos dan om in Aveiro te vertrekken, 200 km boven Lissabon.”

“Maar toen ik de Spaanse grens naderde, bleek Spanje ook code rood te hebben“, vervolgt Hubert. “Dan had ik twee opties: doorgaan of terugkeren. Ik heb gekozen om door te gaan, maar die tocht gaat voornamelijk door natuurgebieden en je ziet bijna niemand ziet. Ik kwam op de hele weg zo’n 20, 30 mensen tegen. Om de verloren kilometers tussen Lissabon en Aveiro in te halen, marcheerde ik op de terugweg nog een extra stuk langs de Atlantische kust in Portugal. Granieten rotsen, geen hoogbouw… Als oud-zeeman sprak me dat natuurlijk aan.”

“Prachtige tocht”

“De tocht is op zich al prachtig. Je bent bijna constant in de natuur. Een groot stuk gaat langs een Romeinse heirweg waar nog hele stukken van bestaan. Er zijn dagen geweest dat ik 50 km stapte. Als er iets te bezoeken was, dan deed ik dat, maar in heel veel pensions was ik helemaal alleen. In de middle of nowhere heb je bijna niemand om tegen te praten. Ik heb daar niet veel last van, maar na drie weken was het toch wat moeilijker. De Portugezen zijn een beetje als de West-Vlamingen: vrij gesloten. Je hoort ze onder elkaar wel praten, maar niet tegen vreemdelingen.”

“In Santiago kwam ik vorige zondag 13 september aan. Er wordt gewerkt in de kathedraal om alles in orde te brengen voor het Heilig jaar 2021. Maar op zondag wordt er niet gewerkt en dus kon ik eens binnen om een bezoekje te brengen aan het graf van Saint-Jacques. Voor believers moet het een ontgoocheling zijn als je niet binnen zou kunnen, al is de voorgevel ook al imposant.”

Quarantaine

“Bij het verlaten van Spanje moest ik twee weken in quarantaine. Ik verliet Spanje op maandag 14 september en heb dus al één week achter de rug. Ik blijf thuis in quarantaine tot maandag 28 september. Mijn vrouw (Ann Dumarey, die vorige week gehuldigd werd als Oostends Stadsfiguur, red.) slaapt tot die tijd bij onze dochter. Zondag onderging ik een covid 19-test en die is negatief. Volgende maandag moet ik nog een test ondergaan. Ik zal dus pas volgende week familie en vrienden terugzien, maar die week kan er wel nog bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier