HR-dienst van Stad Kortrijk omgevormd tot interimbureau: “Iedereen draagt steentje bij”

Je kan voorlopig enkel op afspraak in het stadhuis terecht. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een aantal personeelsleden van Stad Kortrijk heeft door de coronacrisis minder of geen werk. Sommigen van hen zitten, net zoals zo vele anderen, technisch werkloos thuis. Maar anderen zijn intussen aan het werk bij stadsdiensten waar ze extra hulp kunnen gebruiken.

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor Stad Kortrijk. Bepaalde diensten hebben veel minder te doen, andere kregen er een pak werk bij. De HR-dienst van de stad lanceerde daarom een oproep: medewerkers die minder of geen werk meer hadden, konden zich vrijwillig aanbieden om in een andere dienst bij te springen. Heel wat stadsmedewerkers deden dat.

Trotse schepen

Zo naaien medewerkers uit verschillende diensten mondmaskers, verzorgen ze kinderopvang, brengen ze maaltijden aan huis, helpen ze in het triagecentrum De Zonnewijzer, …. De medewerkers van de groendienst helpen dan weer met de ontsmetting van containerparken, de schoonmaakmedewerkers helpen in de keuken van De Nieuwe Lente en de leden van de wijkteams nemen de drempelbezoeken en eenzaamheidstelefoontjes voor hun rekening.

“Het is fijn om te zien dat de medewerkers van Stad Kortrijk hun engagement en flexibiliteit tonen en collega’s op andere diensten een handje toesteken. In deze moeilijke periode moeten we elkaar ook helpen. Ik ben alvast een trotse schepen”, aldus Kelly Detavernier, schepen van Personeel. “Door het sluiten van diensten en het wegvallen van taken, werd de HR-dienst van de ene dag op de andere getransformeerd in een interimbureau“, vult Nele Hofman, HR-manager van de stad aan.

Schepen van Evenementen en Personeel Kelly Detavernier is erg blij met de huidige aanpak.
Schepen van Evenementen en Personeel Kelly Detavernier is erg blij met de huidige aanpak.© AN

“Zo zorgden we vanuit HR dat collega’s die zonder werk vielen gematcht werden met nieuwe projecten waarvoor helpende handen nodig waren. Het aantal collega’s dat zich elders of anders inzet stijgt ook nog elke dag. Met de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming overleggen we bovendien zodat onze medewerkers het juiste beschermingsmateriaal en de nodige zorg krijgen.”

Niet te onderschatten

Suzy Boudrez (verantwoordelijke OC Molenheem en ‘t Kasteel in Heule) en Zoë Trappeniers (speelpleinverantwoordelijke Wasper) vingen tijdens de paasvakantie kinderen op in OC Molenheem. Het gaat om kinderen uit de lagere school van wie de ouders in de zorg werken. “Ik amuseer me enorm”, vertelt Suzy. “We knutselen, spelen muziek, bakken wafels, enzovoort. Het is super dat we de speelplaats van VBS Heule-Watermolen mogen gebruiken.” Zoë vult aan: “Van De Warande kregen we allerlei materiaal ter beschikking. De kinderen vervelen zich alvast geen moment.”

In het triagecentrum in wijkcentrum De Zonnewijzer is Dorette Hostyn aan de slag. Dorette werkt bij Team Protocol van de stad. “Als ik iemand kan helpen, dan doe ik dat met alle plezier. Al is het werk in het triagecentrum niet te onderschatten. Vooral op mentaal vlak, omdat je die zieke mensen zo goed mogelijk probeert te helpen. Maar ik vind dat iedereen zijn steentje moet bijdragen.”

Philippe Rollez en zijn vrouw deelden vrijwillig deze paaspaketten uit aan kwetsbare kinderen.
Philippe Rollez en zijn vrouw deelden vrijwillig deze paaspaketten uit aan kwetsbare kinderen.© AN

Veel stadsmedewerkers zetten zich ook buiten hun dagtaak in als vrijwilliger. Philippe Rollez is gemeenschapswacht in Kortrijk. Voor zijn namiddagshift op vrijdag droeg hij samen met zijn vrouw Karolien enkele uren paaspakketten voor kwetsbare kinderen rond. “Ik hoorde dat ze vrijwilligers zochten en heb me aangemeld. Toen ik dat aan mijn vrouw vertelde, wilde ze ook meehelpen. Samen hebben we veel paaspakketten bedeeld. De reacties die we kregen waren allemaal positief. De mensen appreciëren zulke acties.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier