Howest wil Vlaamse zorgbehoevenden interviewen

© GETTY IMAGES
Philippe Verhaest

Howest stuurt liefst 500 studenten als interviewer uit naar zorginstellingen in Vlaanderen om er zorgbehoevenden te interviewen. Met resultaten wil de hogeschool een interdisciplinair handelingsplan opmaken.

Howest-studenten van de bacheloropleidingen verpleegkunde, sociaal werk, toegepaste psychologie, sport en bewegen, ergotherapie, toegepaste gezondheidswetenschappen en orthopedagogie zullen de interviews afnemen.

Die kaderen in de oproep van de zorgsector om meer interprofessioneel en -disciplinair samen te werken. “Dat creëert extra mogelijkheden in het omgaan met nieuwe uitdagingen zoals digitalisering, netwerkvorming en toenemende complexiteit van aandoeningen. Wij willen onze studenten optimaal voorbereiden op die interprofessionele arbeidsmarkt en zullen 500 studenten uit verschillende zorgopleidingen leren samenwerken over disciplines heen.”

Flashmob

Het startschot volgt op maandag 2 maart, met een heuse flashmob op ‘t Zand in Brugge. “Daarna zullen de studenten in groep het door de Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelde ICF-framework leren kennen, een tool waarmee hulpverleners naar gezondheid en functioneren van een cliënt leren kijken.”

Op dinsdag 3 maart zwermen de studenten uit naar de deelnemende Vlaamse zorginstellingen, waar ze in groepjes van zes cliënten, hulpverleners en mensen uit het sociaal netwerk zullen interviewen. Op die manier krijgen ze een volledig beeld van de cliënt en zijn functioneren.”

Een dag later stellen ze in team een handelingsplan op, telkens met een insteek per discipline. “In dat plan worden concrete doelen opgesteld voor de cliënt – bijvoorbeeld beginnen sporten, vaker buitenkomen… “Deze oefening zal onze studenten beter wapenen voor hun toekomst in een snel veranderend zorglandschap.”

De deelnemende zorginstellingen zijn: AZ Damiaan Oostende, WZC Wackerbout Bredene, LDC De Zonnebloem in Dendermonde, De Katrol Oostende, WZC Klaverveld in Zedelgem, WZC Het Dak in Knokke-Heist, BZIO Oostende, PC Sint-Amandus in Beernem, Curando Oost in Beernem, WZC De Boarebreker in Oostende, UZ Gent, Open school Oostende, ‘t Venster in Izegem, Duinhelm in Oostende en Ozon in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier