Howest-webinar bevestigt grote onzekerheid over zorg aan palliatieve patiënten

© belga
Redactie KW

Liefst 40 procent van de verpleegkundigen en artsen voelt zich onzeker over de zorg die ze aan palliatieve patiënten met covid-19 kunnen bieden. Dat is gebleken uit een bevraging tijdens het webinar rond palliatieve zorg bij covid-19-patiënten dat Howest samen met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseerde.

Deze week werd de trieste kaap van 16.000 coronadoden gerond. “Dit ontluisterende cijfer illustreert eens te meer dat er dringend nood is aan kennis over palliatieve en terminale zorg”, legt Veerle Coupez, lector ouderenzorg binnen de opleiding Verpleegkunde aan Howest in Kortrijk, uit.

“Dat wees ook de bevraging uit die we voorschotelden aan de deelnemers van ons webinar rond palliatieve zorg. Maar liefst 40 procent van de meer dan 700 artsen en verpleegkundigen blijkt zich onzeker te voelen in de zorg voor palliatieve patiënten. En die zorg is nochtans meer nodig dan ooit, want meer dan 80 procent van de overleden personen is ouder dan 75 jaar.”

Inzichten

Tijdens het gratis webinar werden inzichten gedeeld rond symptoomcontrole en palliatieve zorg bij covid-19-patiënten. De gelijknamige e-course die Howest samen met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen ontwikkelde, vormde daarvoor de basis. Het webinar leverde echter ook de initiatiefnemers een aantal inzichten op.

Veerle Coupez: “We maakten van de gelegenheid gebruik om een aantal vragen te stellen aan de deelnemers. Daaruit bleek onder meer dat slechts 17 procent zich vrij zeker voelt in de zorg voor terminaal zieke covidpatiënten (42,5 procent is neutraal en 40,5 procent onzeker).”

“We vroegen ook welke symptomen als het meest belastend worden ervaren. Voor de helft van de deelnemers is dat kortademigheid, gevolgd door zuurstoftekort en lage saturatie (19 procent), onrust en verwardheid (16 procent) en verzwakking en uitputting (14 procent).”

Tweede webinar op 27 november

Op vrijdag 27 november gaat het webinar nogmaals door, deze keer niet ‘s avonds, maar tussen 10 en 12 uur. Op die manier wil Howest nog meer zorgpersoneel bereiken. Met meer dan 1.500 inschrijvingen voor beide webinars samen was de respons tot nog toe overweldigend.

“Er is dan ook een reële nood aan ondersteuning en meer praktische kennis rond terminale zorg bij covidpatiënten, zeker in de wetenschap dat 50 procent van de coronaslachtoffers ouder is dan 85 jaar en nog eens 30 procent tussen 75 en 85 jaar is.

Inschrijven voor het tweede webinar kan nog steeds via www.palliatief.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier