https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Howest-studenten in de prijzen in Belgodyssee-wedstrijd

Liam Van Haverbeke© foto AN
Liam Van Haverbeke© foto AN
Redactie KW

Twee Kortrijkse studenten radiojournalistiek van Howest schopten het onlangs tot laureaat in de prestigieuze Belgodyssee-wedstrijd van het Prins Filipfonds. Liam Van Haverbeke (20) uit Ingelmunster won uiteindelijk geen prijs. “Maar ik heb er wel een maatje aan de andere kant van de taalgrens aan overgehouden”, vertelt hij.

De Belgodyss ee-wedstrijd is een initiatief van de VRT, de RTBF en het Prins Filipfonds, in samenwerking met Editions de l’Avenir, Metro en met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. Bedoeling van de jaarlijkse reportagewedstrijd is om de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende taalgemeenschappen van België te bevorderen. Elk jaar kiest een professionele jury zeven duo’s uit alle ingeschreven laatstejaarsstudenten journalistiek in ons land. Er wordt telkens een Waalse student aan een Vlaamse gekoppeld. Het duo trekt er dan samen op uit om reportages en artikels te maken. “Dat wil dus zeggen dat een deel van je toelatingsgesprek in het Frans is”, vertelt Liam. “Niet bepaald mijn sterkste kant (lacht). Gelukkig bleek het voldoende te zijn om verkozen te worden tot een van de zeven Vlaamse laureaten. Dat is al een eer op zich.”

Liam kreeg Clara Weerts toegewezen als partner. “Zij is enkele jaren ouder dan ik en werkt al op de RTBF”, aldus Liam. “Ik kon dus het een en ander van haar leren.” De twee kregen de opdracht om te werken rond het coronavirus. “We kozen er uiteindelijk voor om enkele reportages te maken rond dakloos zijn in coronatijden. We gingen op stap met gespecialiseerde organisaties en spraken met daklozen die het op dat moment best moeilijk hadden.”

Niet-Betaalde stage

Een prijs hield Liam helaas niet over aan zijn avontuur. Die is nochtans niet min, een betaalde stage van zes maand op de nieuwsredactie van VRT voor de Nederlandstalige winnaar en een betaalde stage van zes maand op de nieuwsredactie van RTBF voor de Franstalige winnaar. Sinds 2017 wordt ook een prijs toegekend voor de geschreven pers: een betaalde stage van één maand bij Metro of L’Avenir. “Dat is heel jammer natuurlijk, maar langs de andere kant ben ik nu helemaal vrij om op andere aanbiedingen in te gaan”, klinkt het enthousiast. “Bovendien doe ik mijn niet-betaalde stage binnenkort bij Studio Brussel en ik heb er een maatje aan de andere kant van de taalgrens aan over gehouden.”

Een medestudent van Liam, Jonathan Metdepenninghen uit Wondelgem sleepte de prijs voor sociale media in de wacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten