Houtwormen bedreigen marionetten van Theater Kallemoeie

Van links naar rechts Jan Hostyn, Wouter Lammens, Nadia Stubbe, Piet Castelein, Adriën Barbé, Luc Hostyn en Hannelore Neyt met de tweekoppige marionet in zijn zuurstofvrije verpakking tegen de houtworm. © ML
Redactie KW

Een aantal houten speelpoppen van het bijna 100 jaar actieve Oostendse Marionettentheater Kallemoeie is ziek. Een zestal marionetten lijdt aan de erg besmettelijke houtworm. Gelukkig komt de vzw Kusterfgoed nu met een milieuvriendelijke remedie op de proppen voor de poppen.

Met meer dan 150 zijn ze, de marionetten van theater Kallemoeie. Ze hangen netjes in het gelid aan hun speeltouwen in de coulissen van hun gezellig theater in de Sint-Franciscusstraat 37. Bijna allemaal zijn ze de 90 gepasseerd, maar met de blos op de wangen en het vuur in de ogen luisteren ze naar namen als Lange Tjes, Pette Petrol, Bubbelinne, Mephisto, Madame de Pompadour en Kallemoeie. Zo te zien zijn ze goed bestand tegen de tand des tijds. Ze bengelden voor het eerst boven de planken in 1928. Ondertussen zijn we vier ‘marionetten spelende’ generaties verder. Alle poppen zijn uit dennen- en lindenhout gesneden en dus gespaard van hart- en vaatziektes, obesitas of kanker… maar wél dodelijk bedreigd door de houtworm die hen van binnenuit langzaam vermaalt tot vezelgruis.

Sluipend gevaar

Jan Hostyn van Kallemoeie: “Bij een zestal poppen hebben we al vastgesteld dat de houtworm heeft toegeslagen. Om een epidemie te vermijden, staken we ons licht op bij Kusterfgoed die eerder al een conditierapport voor ons opmaakte rond het behoud en beheer van het patrimonium van ons marionettentheater. Daarbij gaat de aandacht naar de staat van het textiel van de poppen, de polychromie en dus ook de mogelijke aantasting door houtworm.”

Om een epidemie te vermijden staken we ons licht op bij Kusterfgoed

Voor dit sluipende gevaar bracht Hannelore Neyt van de vzw Kusterfgoed het bestuur van Kallemoeie in contact met FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed die verenigingen en organisaties adviseert. “Wij hebben dan Wouter Lammens uitgenodigd die ons heeft ingewijd in een milieuvriendelijke aanpak in de strijd tegen de houtworm. Meteen hebben we ook een paar mensen van De Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate uitgenodigd omdat zij met een gelijkaardig probleem geconfronteerd worden”, aldus Hannelore Neyt. Wat Nadia Stubbe en Adriën Barbé van De Plate beamen: “De houtworm slaat bij ons vooral toe bij onze vele houten maquettes van vaartuigen en ook op onze houten beelden zijn ze verlekkerd.”

Luchtdichte zakken

Bruggeling en archeoloog van opleiding Wouter Lammens gaf onlangs een demonstratie van een tweetal uur aan het gezelschap, zodat ze in de toekomst zelf aan de slag kunnen. “Onze verdelgingsmethode tegen de houtworm is gericht op verstikking. We werken bewust niet met producten die het hout doordringen, maar voor de mens en het milieu schadelijk zijn. We verpakken de poppen in luchtdichte plasticzakken. Met een formule meten we en weten we meteen hoeveel zuurstof absorberende zakjes met ijzervijzel we nadien in die plasticzakken moeten stoppen om alle zuurstof uit de ‘verpakte’ lucht te halen. Na vijf à zes weken zijn alle larven van de worm tot in de kern van het hout gegarandeerd dood door gebrek aan zuurstof.” Via Kusterfgoed kan iedere vereniging ook terecht bij de Vlaamse Uitleendienst om er gratis materiaal en instrumenten in de strijd tegen de houtworm te ontlenen.

(ML)

Nieuwe voorstelling

Ondertussen oefenen de marionetten (en spelers) van Kallemoeie verder tijdens de repetities aan van hun nieuwe stuk Don Quichot dat ze in hun eigen theaterkelder op scene brengen op 12, 15 en 22 december en op 9, 11, en 19 januari 2020. Toegang is 10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier