Houtland AC wil trainingen hervatten, maar materiaal zit achter slot

Houtland Atletiekclub, hier met een groep jeugdatleten in niet-coronatijden, hervat vanaf maandag de clubtrainingen. Weliswaar in groepjes kleiner dan 20 personen. © foto JS
Johan Sabbe

Vanaf maandag 18 mei mogen de sportclubs hun trainingen in openlucht hervatten, zolang ze de veiligheid maar kunnen garanderen, er een coach aanwezig is en de groepen niet uit meer dan 20 personen bestaan. Houtland Atletiekclub is blij met de versoepeling, maar stuit op een probleem: het clubmateriaal zit achter slot en grendel.

“Onze discussen, kogels, polsstokken, horden en noem maar op liggen in een grote afgesloten kooi, die zich op haar beurt in het stedelijke berghok op het Torhoutse sportstadion Benny Vansteelant bevindt”, zegt HAC-voorzitter Greet Meulemeester. “Daar knelt voor ons het schoentje. Voorlopig houdt de stad dat berghok namelijk gesloten en dus kunnen we niet bij ons eigen materiaal. Het materiaal van de club nota bene! Dat is een heel vervelende situatie, die hopelijk zo snel mogelijk van de baan is.”

Verspringen niet, maar beachvolleybal wel

Sinds maandag 4 mei mogen de atleten van Houtland weer in kleine groepjes van twee tot drie personen op het stedelijke sportstadion trainen. Dat was een van de facetten van de eerste, geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. “Althans voor wat het spurten, het afstandslopen en enkele werpnummers betreft”, vervolgt Greet. “Hoogspringen, verspringen en polsstokspringen mochten nog altijd niet. Beachvolleybal daarentegen werd onder bepaalde voorwaarden wél op het sportstadion toegelaten, wat ik niet snap. Ook verspringen is toch in zand? Ik zie het verschil niet. Sommige leden brachten eigen spullen mee om te trainen – een discus bijvoorbeeld – maar wie op het materiaal van de club moest rekenen, stond met lege handen. Vanwege dat gesloten berghok.”

De allerjongsten moeten nog even wachten

Straks is de verdere versoepeling van de maatregelen voor de sportclubs een feit. Wat goed nieuws is voor Houtland AC, dat om en bij de 250 leden telt, waarvan de helft onder de 12 jaar. “Maandagavond starten we de groepstrainingen effectief weer op”, zegt Greet. “Uiteraard zullen we de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsgraad strikt opvolgen. Het trainen zal in groepjes van minder dan 20 gebeuren. De volwassenen kunnen aan de bak en bij de jeugd denken we eraan om met de miniemen te starten. De allerjongsten moeten nog even wachten. Hopelijk kan vanaf nu alles geleidelijk naar de normale situatie van vóór het coronavirus evolueren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier