Houthulst wil statement maken met extra bussen voor schoolgaande jeugd

Zyta Denys, Jaxoba Verbeke en Tiffanny Smagghe. © ACK
Redactie KW

Als haringen in een ton, zo dicht opeen geplakt stonden de jongeren op de bus die vrijdag om 7.36 uur vanuit richting Roeselare naar Diksmuide moesten. Ongehoord dat zoiets in deze coronatijden kan.

“Het is iedere dag hetzelfde, we kunnen er bijna niet meer bij. De bus zit stampvol en vorige week was het nog erger: toen reed de bus gewoon voorbij. Er kon geen muis meer tussen de passagiers lopen, zo vol was de accordeonbus. We moesten dan een vol uur wachten op de volgende bus om naar school te gaan, waar we dan uiteraard te laat aankwamen”, reageren Zyta Denys (12) , Jacoba Verbeke (13) en Tiffanny Smagghe (12) die iedere dag vanuit Klerken naar school in Diksmuide pendelen.

Gelukkig konden ze op begrip van de directie rekenen. “Het is helemaal niet veilig, temeer omdat niet iedereen een mondmasker draagt en van diegenen die er een dragen zijn er heel wat die hun neus niet bedekken. Een extra bus, zoals vandaag, is ideaal, we zijn daar heel blij mee want nu kunnen we tenminste veilig naar school.”

Hopen op duurzame oplossing

Heel wat jongeren nemen de bus om naar Diksmuide naar school te gaan, meestal naar ‘t Saam Campus Cardijn waar ook de directeur Bart Lalleman het probleem kent. “We hebben De Lijn gecontacteerd die de situatie opvolgt. Met vijf minuten verschil komen twee bussen langs op de lijn 30.”

“We vragen aan de leerlingen om zoveel mogelijk de eerste bus te nemen zodat de bezettingsgraad gespreid wordt. Aan De Lijn hebben we gevraagd om steeds op beide momenten aan de halte te stoppen. We durven rekenen op een duurzame oplossing. Met De Lijn hebben we een constructieve samenwerking”, aldus directeur Laleman.

Twee extra bussen

Schepen Jeroen Vandromme, schepen van Jeugd, is verontwaardigd over de situatie: “In grote steden kunnen er meer bussen worden ingelegd, waarom kan dat hier niet? Houthulst en de hele Westhoek lijken wel te verwaarlozen regio’s, zijn onze kinderen dan niet evenveel waard als die in de grote steden? Het is gewoon niet eerlijk om de gezondheid van onze jonge mensen op een dergelijke manier in gevaar te brengen.”

Ook schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle erkent het probleem. “De bussen zitten veel te vol, zelfs nog nadat we al naar meer bussen vroegen. Dit kan niet langer en daarom willen we met de gemeente een statement maken. We hebben besloten om eenmalig twee extra bussen in te leggen. Eén die over Jonkershove en Merkem naar Diksmuide rijdt en één die vanuit Houthulst, over Klerken naar Diksmuide rijdt. De gemeente huurde daarvoor een bus van een privéfirma en betaalt de kosten uit eigen middelen. Het kost de gemeente 480 euro per bus, wat dus neerkomt op 960 euro voor deze bussen.”

Overleg met De Lijn

Diezelfde bussen rijden ook nog eens in de namiddag om de jongeren van school terug thuis te brengen. “Op de extra bussen waren alle zitplaatsen volzet, allemaal met mensen die anders op de Lijnbus worden gestouwd. Onze actie komt er na klachten van ouders. Wim Debaillie (Klerken) is een van de bezorgde ouders die alle opmerkingen aan het bundelen is om ze aan de Lijn te overhandigen. Hij had al contact met De Lijn die verzekerde dat er voldoende bussen rijden.

“We zullen dit voorleggen aan De Lijn en ook bij de regering aanklagen, dit kan zo toch niet verder. Wat nu gebeurt is gewoon niet te verantwoorden: zoveel kwetsbare mensen samengepropt, terwijl we afstand moeten houden, dit is gewoon niet aanvaardbaar en zelfs om problemen vragen. We zullen eerst wachten hoe De Lijn op onze actie van vandaag reageert en dan als gemeente kijken wat en hoe we dat probleem kunnen oplossen”, besluit schepen Tessa Vandewalle. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier