Houthulst krijgt uitkijktoren van meer dan 15 meter hoog aan Knokkebrug

Redactie KW

Op de gemeenteraad van dinsdagavond lichtte schepen van Toerisme Erik Verbeure (CD&V) de plannen toe voor de bouw van een uitkijktoren ter hoogte van de Knokkebrug.

De plannen kaderen in het project ‘Horizon 2025’ van Westtoer. Horizon 2025 staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de hele provincie. De provincie West-Vlaanderen en Westtoer trekken hiervoor 4,4 miljoen euro uit. Dit zal tegen 2025 een 20-tal observatiepunten opleveren. Tot nu toe werden 23 projecten goedgekeurd.

De uitkijkpunten kunnen nieuwe constructies zijn, of bestaande gebouwen (zoals kerktorens) die ontsloten worden voor het grote publiek. Ze worden op termijn opgenomen in een provinciebreed netwerk met uniforme duiding, gelinkt aan toeristische routes en bezienswaardigheden. Alle projecten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en goed bereikbaar.

“Eerder werd de Vredesmolen van Klerken als erkend als een van de bestaande uitkijkpunten”, vertelde schepen van Toerisme Erik Verbeure (CD&V). “Daar komen onder andere panoramaborden waarop alle bezienswaardigheden die van daaruit te zien zijn, aangeduid zullen worden. Maar we hebben zo’n mooie gemeente dat we het opportuun vonden om nog een aanvraag in te dienen. Een aantal pistes die werden overwogen waren de Belgische militaire begraafplaats en het bos van Houthulst, maar de keuze viel uiteindelijk op de site van de Knokkebrug, waar het Kanaal Ieper-IJzer en de IJzer samenvloeien. We hebben een sterk dossier ingediend. Dat is een zeer drukke toeristische route met heel veel fietsers en steeds meer scheepvaart. Een uitkijktoren zou de recreatieve waarde van de site serieus opkrikken. Vanuit de hoogte zouden bijvoorbeeld de contouren van de wallen van het vroegere fort beter te zien kunnen zijn.”

De provincie gelooft in het project en voorziet voorlopig een subsidie van 225.000 euro. Hoe de toren er moet uitzien is nog niet duidelijk. “Daarvoor zal een ontwerper moeten aangesteld worden”, legde schepen Erik Verbeure uit. “Aangezien er ook op andere plaatsen in de provincie dergelijke uitkijktorens zullen opgetrokken wordt er vanuit de provincie gekeken voor een gemeenschappelijke opdracht om de prijs te drukken en de uniformiteit te bewaren. We deden ondertussen wel al testen met hoogtewerkers en daaruit bleef dat de toren zeker 15 à 18 meter hoog zal moeten zijn.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier