Houthulst investeert fors in toekomst voetbalvelden

We zien het bestuur van Merkem Sport met achteraan van links naar rechts Renaat Verslype, Johny Degrauwe en ook verantwoordelijke sport en jeugd Annabel Laleeuwe, vooraan schepen van Sport Jeroen Vandromme en trainer Patrick Deleu. (foto ACK)
Redactie KW

De gemeente Houthulst deed dit jaar een extra investering voor betere voetbalvelden voor de verschillende clubs. “We hebben zo’n 11.000 euro geïnvesteerd in voetbalvelden die klaar zijn voor de komende jaren”, schetst schepen Jeroen Vandromme (CD&V).

Houthulst investeert ieder jaar in de voetbal- en andere sportclubs van de gemeente. Voor de voetbalclubs wordt ondersteuning gegeven op vier vlakken. “Ten eerste geven we aan elke club subsidies voor hun werking, daarnaast worden alle kantines en gebouwen gratis en volledig vrij ter beschikking gesteld, ten derde betalen wij de kosten aan het onderhoud aan hun gebouwen en accommodatie en tot slot ondersteunen we ook in het onderhoud van de velden”, legt schepen Jeroen Vandromme uit.

“Het onderhoud aan de velden valt traditioneel uiteen in twee zaken. Je hebt enerzijds het gras afrijden en anderzijds het onderhouden van de velden. De kost voor het gras afrijden bedraagt jaarlijks ongeveer 13.000 euro, voor het onderhoud van het veld spreken we gemakkelijk over 24.000 euro. Voor deze prijs worden zes grote en twee kleine velden onderhouden. Het gaat over de drie velden van Merkem Sport, twee van Eendracht Jonkershove, een van KWS Houthulst, een veld op de Vrijetijdscampus en een veld van liefhebbersploeg VK Nieuwestede. Dat komt op 37.000 euro per jaar, een groot bedrag. Dus bepalen we ieder jaar welke werken we specifiek aan de verschillende pleinen laten doen. Sinds vorig jaar zijn we gestart met een overleg tussen de verschillende voetbalploegen. Dit zorgt ervoor dat de gemeenschappelijke problemen besproken kunnen worden. Zo hadden we het onder andere over de kwaliteit van de pleinen. De ploegen vroegen een stand van zaken en misschien een andere aanpak.”

Veldanalyse

Schepen Jeroen Vandromme vroeg het college van burgemeester en schepenen om een grondige analyse te mogen uitvoeren. “Zo namen we van ieder groot veld een grondstaal en voerde een professioneel labo een veldanalyse uit. Dit kostte 4.000 euro. We hebben vervolgens deze resultaten geïntegreerd in onze jaarlijkse prijsvraag. Dit zorgt ervoor dat we dit jaar extra investeren in zand opvoeren, kwaliteit van de bemesting en het zaad in de voetbalpleinen. De meerkost voor het onderhoud is dit jaar 7.000 euro. Met de analyse en de extra onderhoudskosten samen, heeft de gemeente zo’n 11.000 euro geïnvesteerd in voetbalvelden die klaar zijn voor de komende jaren.”

Hiermee is het verhaal nog niet af. “Wanneer de onderhoudsfirma langskomt voor de bewerkingen in het najaar, zullen we ook samenzitten met de voetbalclubs om de toekomst van een beter veldbeheer te bespreken”, kondigt de schepen aan. “De totale kost van 48.000 euro is uiteraard niet ieder jaar mogelijk, want er zijn ook andere clubs met noden. Toch hebben we als gemeente die investering gedaan, omdat ze wenselijk was. We hopen dat de ploegen en de spelers de investering appreciëren.” Hij geeft nog mee dat er ook een prijsaanvraag loopt voor het plaatsen van ledverlichting op de voetbalterreinen van Merkem. “Dit zal voor de voetbalclub een enorme impact hebben op de energiefactuur en helpen onze gemeente milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.