Houthulst heeft eindelijk eigen lift in gemeentehuis

We zien burgemeester Joris Hendryckx, schepenen Ann Vansteenkiste en Erik Verbeure en raadslid Marc Pysson. © foto ACK
Redactie KW

Twintig jaar geleden liet de gemeente al een traplift installeren. “Een goed idee maar niet voldoende”, weet burgemeester Joris Hendryckx.

“Mensen in een rolstoel kunnen niet op een traplift. Daarom keken we uit naar een andere oplossing. Een lift stond op onze planning. Maar voor we daadwerkelijk overgingen tot de plaatsing, hebben we niet alleen eerst moeten rekenen en passen maar hebben we ook nog wat afgewacht omdat er sprake was van fusies. Stel dat we moesten fusioneren, dan zou dat een overbodige kost geweest zijn”, aldus de burgemeester.

Naar Dorpshuis

Op de eerste verdieping zijn er geen permanente diensten. Wel is er de raadszaal waar de gemeenteraad zitting houdt en waar jubilea en huwelijken plaatsvinden. Ook de ontvangst van de nieuwe inwoners is in de raadszaal.

“Het is een paar jaar geleden al gebeurd dat bij de ontvangst van de nieuwe inwoners, mensen met een rolstoel niet naar boven konden”, vertelt schepen Ann Vansteenkiste. “Toen is er een tafel met drank en hapjes tot bij die mensen gebracht, maar ideaal was het niet. Zij zaten alleen in de hal van het gemeentehuis terwijl iedereen boven zat.”

Ook bij jubilea, waar het meestal om minder jonge mensen gaat, gebeurde het wel eens dat mensen niet tot boven konden raken. “Het was eigenlijk gemeenteraadslid Marc Pysson die ons met de neus op de feiten drukte”, zegt burgemeester Hendryckx. “We zagen ons voor een lange tijd genoodzaakt om uit te wijken naar het Dorpshuis in Jonkershove net omdat Marc, die door een zwaar ongeval aan een rolstoel gekluisterd is, niet naar de gemeenteraadszittingen kon komen.”

Bouwtechnisch

De voorbereidingen en werken verliepen vlot. “Het slopen van de muren, heropbouwen, schilderen is bouwtechnisch door onze eigen technische dienst gedaan”, vult schepen Verbeure aan. “Enkel het technische van de lift, het eigenlijke plaatsen en testen hebben we uitbesteed. Onze diensten hebben dat heel vakkundig gedaan.”

Gemeenteraadslid Marc Pysson is opgetogen: “Dit is positief voor iedereen die in een rolstoel zit, niet alleen voor mij. Waar wij anders niet naar de raadszaal zouden kunnen, lukt het nu wel.”

Toch is er nog ontzettend veel werk aan de winkel, haalt hij aan: “Er zijn zoveel plaatsen waar ik niet binnen kan. Ik kan tal van voorbeelden geven waar mensen soms wel een hellend vlak hebben. Maar dan kom je aan de deur en ligt er een hoge drempel waar je niet over kan. Als rolstoelgebruiker naar een winkel of op restaurant gaan, zelfs gewoon gaan wandelen is door de staat van sommige voetpaden al moeilijk. Het blijft zoeken naar plaatsen waar we wel terecht kunnen.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier