Houten beer prijkt in voortuin van Paul Vermeire

Omdat het om een uniek werk gaat, beschermt Paul Vermeire zijn kunstwerk met man en macht.© AVH
Omdat het om een uniek werk gaat, beschermt Paul Vermeire zijn kunstwerk met man en macht.© AVH
Redactie KW

Als rasechte tuinliefhebber verzorgt Paul Vermeire (68) zijn tuin al jaar en dag. Om zijn tuin dit jaar wat extra franje te geven, liet hij een beer uitsnijden in hout: “Ik woon tenslotte in de Berenheemstraat op ’t Berenhof”, lacht hij.

Hoewel Vermeire geen professionele achtergrond in het tuinieren heeft, werkt hij al erg lang in zijn tuin. “Ik heb al een aantal keer de eerste prijs gewonnen in de Open Tuindagen en wilde ook dit jaar weer iets uniek in mijn tuin hebben”, vertelt Vermeire. Via een kennis vond hij iemand die kunst uit hout kon snijden. “Ik moest wel zelf voor een oude Amerikaanse eik zorgen, maar dankzij die man kon ik daar snel aan geraken. Dat hout moet van superieure kwaliteit zijn, want het moet weer en wind kunnen trotseren.”

In april zette Vermeire het project in gang en de hele zomer lang ging hij wekelijks de stand van zaken van zijn kunstwerk gaan opmeten.

Beveiliging

“Het was mooi om zien hoe die man van een boomstam een prachtig kunstwerk kon maken. Week na week zag ik de beer groeien. Ik ben jarig in september en wilde graag dat het werk tegen dan klaar was, en dat is ook gelukt”, glundert hij.

Omdat het om een uniek werk gaat, beschermt de Beernemnaar zijn kunstwerk met man en macht. “Van zodra het werk in mijn voortuin stond, heb ik camerabewaking geïnstalleerd. Hier in de buurt hebben we niet echt last van inbraken, maar je weet maar nooit. Ik wil hem echt niet kwijtraken.”

In het laatste weekend van juni vinden de Open Tuindagen weer plaats en dan kunnen liefhebbers ook de rest van ’t Berenhof bezichtigen. “Wie goed kijkt, zal zelfs een tweede beer ontdekken”, zegt Vermeire. “Een van mijn buxussen is in de vorm van een beer gesnoeid. Mijn werkjes krijgen veel bekijks, maar ik hou me erg graag bezig in de tuin, ik haal er veel plezier uit”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier