Extra steun nodig voor zwembad Lago in 2021?“Wij strooien niet met blanco cheques”

Het nieuwe zwembad bleef niet gespaard van tegenslagen.© AN
Het nieuwe zwembad bleef niet gespaard van tegenslagen.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het Lago zwembad op Kortrijk Weide zorgde op de meest recente gemeenteraad nog maar eens voor onenigheid. Hannelore Vanhoenacker (CD&V) beschuldigde het stadsbestuur er zelfs van bewust informatie achter te houden. Probleem is de verplichte sluiting van het zwembad, en meer bepaald wie de kosten daarvoor zal moeten dragen. Want nu Vlaamse maatregelen uitblijven, kijkt Lago naar het stadsbestuur.

Een allesverwoestende brand, een leeglopend buitenzwembad en nu maanden van verplichte sluiting. Het Lago zwembad op Kortrijk Weide kreeg het sinds de opening al hard te verduren. Probleem is dat al die tegenslagen ook geld kosten en dat het nog niet duidelijk is wie daarvoor de rekening gepresenteerd zal krijgen. In Zwevegem vraagt Lago het stadsbestuur om 1,1 miljoen euro meer dan voorzien. Oppositiepartij CD&V maakt zich al langer zorgen dat de zwembaduitbater ook het Kortrijkse stadsbestuur zal vragen om in de portefeuille te tasten. De stad staat immers garant voor zo’n 32 miljoen euro. Ze kunnen het zich niet permitteren om Lago aan zijn lot over te laten. Benjamin Vandorpe vond dat niet kunnen. Dat liet hij blijken tijdens de gemeenteraad van november. Afgelopen maandag maakte fractieleidster Hannelore Vanhoenacker zich kwaad omdat duidelijkheid vanuit het stadsbestuur uitbleef. “Er is immers al een bijzonder overlegcomité geweest, en daar zijn wij niet van op de hoogte. Zo kunnen wij ons werk niet doen”, benadrukte ze.

“Klopt niet”, reageerde schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “We hebben geen apart overleg gehad over financiën. Dat is voorlopig ook nog niet nodig. Lago Kortrijk staat er beter voor dan Zwevegem. In 2020 zullen we niet moeten bijspringen.” Dat bevestigt ook Tom Hillewaere van Lago. “Natuurlijk zijn al die tegenslagen voor een beginnende onderneming niet evident. Zeker omdat bij ons veel vaste kosten gewoon doorlopen tijdens een sluiting. Bovendien steekt het dat er geen enkele steun komt van Vlaanderen en het feit dat we op dit moment enkel het sportbad mogen openen, is ook geen cadeau. Maar zullen we daarom failliet gaan? Zeker niet. Ons financieel plan loopt over 30 jaar en de maanden voor de crisis boekten we goede resultaten. In 2021 zullen we wellicht wel om hulp moeten vragen. Maar om daar nu al concrete bedragen op te plakken, is niet mogelijk.”

extra lening

Dat die steun er zal komen vanuit stad Kortrijk, is een gegeven. “Maar in tegenstelling tot veel andere steden, strooien wij niet met blanco cheques of toelages waar geen voorwaarden aan verbonden zijn. Andere steden worden daartoe verplicht in hun contract met Lago, maar wij hebben dat anders onderhandeld”, benadrukt schepen Vandendriessche. “Lago mag de hulpvraag stellen als die nodig is, maar ze kunnen geen geld eisen. Er zal onderhandeld worden en een extra lening bijvoorbeeld behoort zeker tot de mogelijkheden. Hoe dat exact in zijn werk zal gaan, zullen we pas weten als het zo ver is”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier