Hotelsector aan zee hoopvol voor krokus: “Wellicht iets meer volk dan vorig jaar”

Ook al was de krokusvakantie voor de kust toeristisch nooit de topper onder de vakanties en ligt dit jaar de klemtoon uiteraard vooral op veiligheid, toch laat de hotelsector een positief geluid horen. “Het zou nog net iets beter kunnen worden dan vorig jaar”, denkt voorzitter Bart Boelens van Horeca Middenkust.

Een frisse wandeling op de Oostendse dijk kon de voorbije week nog zonder mondmasker, maar tijdens de krokusvakantie zijn de mondmaskers weer verplichte kost.©Peter MAENHOUDT
Een frisse wandeling op de Oostendse dijk kon de voorbije week nog zonder mondmasker, maar tijdens de krokusvakantie zijn de mondmaskers weer verplichte kost.©Peter MAENHOUDT

In de krokusvakantie is het weer nog niet zo mooi en kiezen velen traditioneel voor een skireis. Daarom is het nooit echt de topvakantie aan de kust. Toch is de hotelsector voor dit jaar optimistisch. “Valentijn valt in een weekend en dat is heel goed voor de hotelsector”, zegt Bart Boelens. “Bovendien is vanaf het weekend zachter weer voorspeld.”

“Het weekend ziet er heel goed uit, met 80 tot 85 procent hotelbezetting. Voor de midweek is het ook wel çava . En het laatste weekend moeten we nog wat afwachten, maar ik verwacht ook dat het wel goed komt. Volzet zal het natuurlijk niet zijn, maar ik verwacht dat het net iets beter zou kunnen worden dan vorig jaar.”

Valentijn

Wellicht zakken heel wat tweedeverblijvers af naar de kust en worden ook wel wat vakantiehuizen en -appartementen geboekt. Jammer genoeg kunnen de restaurants en cafés niet meeprofiteren van het Valentijnsweekend en de krokusvakantie. “Wie met Valentijn op hotel komt, moet nog altijd op de kamer eten. Of op een bankje op de zeedijk natuurlijk”, zegt Bart Boelens. “Wij deden een voorstel om ons restaurant coronaveilig te mogen openstellen, maar dat werd niet aanvaard. Ik denk nochtans dat het veiliger is dan met zes of zeven op een bankje te eten.”

Ook directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende verwacht dat in de krokusvakantie wel wat mensen zullen komen uitwaaien aan zee. “We bieden hen vooral wandelingen en museumbezoeken aan”, vertelt hij. “Het James Ensorhuis en de Tik Tak-expo in Fort Napoleon doen het heel goed. Verder zijn er de maritieme wandeling voor kinderen, The Crystal Ship die het hele jaar door mensen aantrekt, de TikTokTour en de Tik Tak-zoektocht. En onze klassiekers, zoals de Marvin Gaye-wandeling.”

Veiligheid voor alles

“Verschillende hotels hebben Valentijnsarrangementen in samenwerking met restaurants die meeneemmaaltijden aanbieden”, weet Peter Craeymeersch. “Normaal trekken veel mensen op skireis in de krokusvakantie, maar dat mag nu niet. Dat kan ervoor zorgen dat meer mensen voor een uitje naar zee kiezen. In de toekomst willen we nog meer op de krokusvakantie werken, maar het is er nu niet het moment voor. We willen er vooral voor zorgen dat alles veilig verloopt.”

Net zoals in de kerstvakantie zullen de stewards van het stadsteam opnieuw actief zijn in het stadscentrum. Ze zorgen ervoor dat er geen (onbedoelde) samenscholingen ontstaan, herinneren mensen aan de mondmaskerplicht die op de zeedijk en in de bebouwde kom weer ingevoerd wordt in de krokusvakantie en helpen hen ook met juiste looprichting in de winkelstraten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.