Hotelschool wordt Foodbox: leerlingen krijgen onderdak in modern complex

Technisch adviseur Eva Matton, directeur Barbara Himpens, coördinator voeding CVO Scala (voordien Avondschool) Paul De Soete, leerkracht en technisch adviseur Eveline Heyman en leerkracht keuken Saskia Roelens. © GLO
Gillian Lowyck

Zeg voortaan niet meer hotelschool, maar Foodbox. Het gebouw aan het station ruimt zoals bekend plaats voor appartementen. De school verhuist naar een gloednieuw ultramodern pand naast het Ensorinstituut. Dat staat er ondertussen en momenteel wordt alles in gereedheid gebracht voor de grote verhuis. Vanaf 1 september krijgen de leerlingen les in de Foodbox.

In 2013 al kocht vastgoedgroep Degroote de gebouwen waar de hotelschool jarenlang onderdak had aan het station. Binnenkort start daar de bouw van de appartementencomplexen The Waves en Sky Towers. Nog tot het einde van dit schooljaar volgen de leerlingen van het Ensorinsituut en de cursisten van CVO De Avondschool (nu CVO Scala) er les. Maar vanaf 1 september vinden alle lessen plaats in de Foodbox.

Rode draad

“Toen wij een tijd geleden de leerlingen van de hotelschool onder onze hoede namen, was er geen rode draad meer in ons onderwijsaanbod”, vertelt directeur van het Ensorinstituut Barbara Himpens. “In de Schapenstraat, waar de theaterzaal van de leerlingen theater en techniek zich bevindt, heet het gebouw the Box. We zijn beginnen nadenken over een nieuwe naam voor de hotelschool en kwamen uit bij Foodbox. We wilden iets nieuw, iets hip, iets dynamisch dat jong klinkt. Ondertussen maakten we ook van de richtingen in het hoofdgebouw de Be-box, waar leerlingen alles leren over ‘zíjn’. En ons logo werd vernieuwd. Je herkent er de box in. Zo komt alles mooi samen.”

De keukens zijn ingericht zoals in een echt restaurant

In de nieuwe Foodbox zijn er vijf keukens. “Die zijn allemaal ingericht zoals in een écht restaurant”, vertelt technisch adviseur Eva Matton. “Alles is zo realistisch mogelijk om de leerlingen helemaal klaar te stomen voor de werkvloer. Er zijn vier keukens voor de basisopleiding en een open keuken aan het restaurant. Dat heet nu nog Hostellerie, maar verhuist dus ook mee en wordt vanaf september de Restobox.”

Een blik op de moderne keuken in de Foodbox.
Een blik op de moderne keuken in de Foodbox.© GLO

Vandaag volgen ongeveer negentig leerlingen van het Ensorinstituut les in de hotelschool, en een kleine tweehonderd in het volwassenenonderwijs. “In het nieuwe gebouw zal er plaats zijn voor een 120-tal leerlingen”, gaat Eva verder. “Het gebouw is veel kleiner, maar wel veel functioneler. Het wordt tijd dat we naar het nieuwe gebouw verhuizen. De hotelschool aan het station heeft echt wel zijn beste tijd gehad.”

“Zo’n verhuis heeft wel wat voeten in de aarde”, zegt Barbara Himpens. “Tegen 28 juni moet het gebouw aan het station leeg zijn. We zorgen ervoor dat alles in het nieuwe pand klaar is tegen 1 september. We kijken er erg naar uit”, bekent de directeur. “Er zullen wel nog wat kinderziektes zijn, maar dat zien we wel. Het is een erg modern gebouw waar we heel tevreden mee zijn. Voor de leerlingen is er ook meer comfort: alle voedinggerelateerde lessen vinden plaats in de Foodbox en de algemene lessen in het Ensorinstituut. Voor hen betekent dat een veel minder grote afstand. Alles ligt dicht bij elkaar.”

Restobox

De Hostellerie wordt dus de Restobox, een plek waar mensen kunnen lunchen en leerlingen hun kennis uit kunnen testen. “Ik zou zeggen: reserveer op tijd, want het is snel volzet”, lacht leerkracht Eveline Heyman. “Je merkt wel dat dit een plek is waar leerlingen echt groeien. Voor medeleerlingen is het gewoon een toneeltje, hier is het écht. We krijgen ook feedback van de gasten.”

De hotelschool neemt voor de derde keer mee aan A l’Ostendaise, dit jaar voor het eerst als Foodbox. “De leerlingen hebben een visburger gemaakt. Ze wilden iets leuk, hip en commercieel interessant. Daarnaast willen ze vissoorten die minder bekend zijn promoten. Dat is gelukt met deze visburger.”

A l’Ostendaise vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni op het Zeeheldenplein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier