Hotelier die zaak sloot om te helpen in ziekenhuis, herstelt nu zelf van coronavirus

Redactie KW

Toen de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, besloot hotelier Jan Simons (34) van Belle Dune in Middelkerke zijn zaak tijdelijk te sluiten. In de plaats ging hij opnieuw aan de slag in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden om er zijn oud-collega’s te helpen. “Daar liep ik in april het coronavirus op. Ik ben nog heel snel moe. Daarbovenop doe ik àlles in het hotel nu zelf.”

Simons genoot een hotelopleiding in het middelbaar en volgde hogere studies verpleegkunde. Hij was daarna zes jaar werkzaam in het ziekenhuis van Sint-Truiden en drie jaar in het ziekenhuis van Zottegem. In 2017 koos hij voor een andere carrière met de uitbating van hotel Belle Dune in de Louis Logierlaan.

Toen de coronacrisis uitbrak, besloot Jan zijn hotel tijdelijk te sluiten en zijn gewezen collega’s in Limburg te gaan helpen. “Daar raakte ik ergens in april besmet met het coronavirus”, vertelt Jan. “Tot vandaag ben hierdoor heel snel vermoeid. Ook andere lotgenoten spreken van een soortgelijke nasleep.”

Restaurant tijdelijk gesloten

Intussen is hotel Belle Dune weer open, maar moet Jan knokken om rond te komen. “Ik doe momenteel àlles alleen, van de kamers poetsen tot het ontbijt serveren. Het bijhorende restaurant heb ik moeten sluiten, hopelijk maar tijdelijk, maar dat valt nog af te wachten. In het laagseizoen werkt hier anders één fulltime en een flexi, in het hoogseizoen gaat het over acht vaste medewerkers. Die heb ik allemaal moeten laten gaan.”

Het blijft een groot vraagteken of de zaak dat financieel kan overleven. “Afgelopen nacht waren drie van de acht kamers bezet, morgen (vrijdag, red.) slechts vier. Dat is veel te weinig. En dat terwijl we in de periode van 1 maart tot 31 oktober normaal gezien altijd volzet zijn.”

“In principe bouw je in het hoogseizoen een reserve op om de winter door te komen, maar dat gebeurt nu helemaal niet. Het zal dus pas eind oktober zijn dat we de eindbalans kunnen opmaken. Er is toch een beetje goed nieuws: van 21 juli tot en met 15 augustus zijn we volzet. De periode erna is dan weer wat rustiger. We zijn ook afhankelijk van het weer en dat zit de laatste tijd ook niet mee.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.