Hotel Monarc heropend na renovatiewerken: modern hotel achter oude gevel

Fabian Buffel renoveerde een oud herenhuis dat dateert van voor 1898 tot een hotel met 21 stijlvol ingerichte kamers. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

Hotel Monarc in de Koningsstraat heeft zijn eerste zomer achter de rug. Het vroegere hotel Thevenet was drie jaar dicht en heropende begin juli, na een grondige renovatie en met een nieuwe naam. Het resultaat is fraai te noemen. Het belle epoque-pand werd in ere hersteld, maar kreeg een moderne toets. “De reacties zijn perfect”, zegt hotelmanager Fabian Buffel (49).

Fabian Buffel leidt het hotel al sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw. “Ik studeerde marketing, maar begon hier meteen na mijn studies. Ik was amper 21 jaar. Dat was echt wat ik wou doen”, vertelt Fabian, die het hotel Thevenet destijds samen met zijn vader overnam. “Later stapte mijn vader uit de zaak en bleef ik het hotel alleen huren van de vorige eigenaars. Vervolgens kon ik het kopen en baatte het nog enkele jaren uit, om dan toch te kiezen voor een complete renovatie.”

“Het gebouw was op”, vertelt Fabian. “Heel wat kamers waren te klein en de ijzeren buizen waren aan het doorroesten. Een renovatie was echt wel nodig. Zowat alles is aangepakt. We besteedden een jaar aan de afbraak, een jaar aan de ruwbouw en een jaar aan de afwerking. Bij de kleinste kamers maakten we van twee kamers één. Zo brachten we het aantal terug van 30 naar 21.”

Daglicht via patio

“In het midden zit nu een patio, een open ruimte met glas rondom. Zo trekken we daglicht naar binnen. De brandtrap verhuisde van de achtergevel naar een aanpalend gebouw. Zo creëerden we extra ruimte en brengen licht binnen.”

Aan de kust is een markt voor kleine, familiale hotels

“De gevel is gezandstraald en wordt binnenkort geschilderd. Alle kamers zijn vernieuwd. Er zijn ook familiekamers met twee aparte delen, een kamer voor de kinderen en een kamer voor de ouders. Bar en ontbijtruimte wisselden van plaats. In de bar werd het oude plafond in ere hersteld.”

“De aluminium balustrades zijn vervangen door speciaal ontworpen gietijzeren exemplaren. Overal vind je de M van Monarc terug. De naam Monarc – monarch, koning – verwijst naar het koninklijke karakter van de buurt: Koningsstraat, Koninklijke Villa, Albert I-promenade… In de M van ons logo herken je ook de vlakbij gelegen Drie Gapers.”

Dit oude herenhuis in de Koningstraat is nu hotel Monarc.
Dit oude herenhuis in de Koningstraat is nu hotel Monarc.© PETER MAENHOUDT

“Het meeste denkwerk en ook een groot deel van de renovatiewerken heb ik zelf gedaan”, aldus Fabian. “Elektriciteit, loodgieterij, schilderwerken, verlichting, ventilatie, plaatsen van verse muren… is allemaal eigen werk. Anders was het niet te betalen geweest. Een handige harry? Ik heb veel naar YouTubefilmpjes gekeken (lacht). Maar tijdens drie jaar renovatiewerken kwam er natuurlijk niets binnen. We hadden het zo goed mogelijk voorbereid, maar het was toch een zware dobber.”

“We zijn sinds 5 juli open en de reacties zijn perfect. Iedereen is erg enthousiast. Het vernieuwde interieur geeft rust. Het is niet schreeuwerig, niet aanvallend. In de beoordelingen krijgen we heel veel tienen. En als we geen tien krijgen, is het omdat enkele zaken nog niet klaar zijn. Maar dat komt binnenkort in orde. Bij de bezoekers zijn heel veel nieuwe mensen. Sommigen kwamen in die korte tijd al drie keer terug.”

Spannende tijden

“Ik leid de zaak alleen, samen met mijn naaste medewerkster. Het is de bedoeling dat er ook nog twee of drie kamermeisjes in dienst komen. Aan de kust is een markt voor een klein familiaal hotel, waar de gasten altijd dezelfde mensen terugzien. Maar het is natuurlijk hard werken, elke dag van 7 uur tot middernacht. Maar ik doe het graag. De zomer is goed geweest, maar het is afwachten wat de komende maanden zullen brengen. Het is erg spannend.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten