Hotel Memlinck heropent met vernieuwde kamers én nieuwe naam: Hotel du Théatre

Uitbaters Sanne Naessens en Bart De Ketelaere. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Hotel Memlinck, op de hoek van de Adriaan Willaertstraat en Kuipersstraat en in de schaduw van de stadsschouwburg, heet nu Hotel du Théatre. “We hebben 25 kamers volledig vernieuwd, dus leek ons een nieuwe naam wel aangewezen”, klinkt het bij uitbaters Sanne Naessens en Bart De Ketelaere.

Ook voor hoteluitbaters Sanne Naessens (31) en Bart De Ketelaere (41) kwam de coronacrisis in maart als een bijzonder onaangename verrassing. “Wij waren immers net bezig met een totale renovatie van alle kamers”, zegt Sanne. Samen met haar echtgenoot baat ze sinds oktober 2015 het ruime hotel op de hoek van de Adriaan Willaertstraat en de Kuipersstraat uit. Sinds januari 2014 runden ze samen ook al hotel Golden Tree langs de Hoefijzerlaan. Bart komt uit een hoteliersfamilie: zijn ouders baatten eerder hotel Academie in de Wijngaardstraat uit. In hotel Academie was Bart ook samen met zijn zus actief, tot hij haar deel overnam en samen met echtgenote Sanne met Golden Tree startte.

65.000 euro per kamer

“In september 2019 zijn wij gestart met de vernieuwing van een eerste reeks van 18 kamers hier, in wat toen nog hotel Memlinck heette”, vertelt Sanne. “Die kamers waren afgewerkt in december van dat jaar. In januari van dit jaar startten we met een tweede reeks van 12 kamers. Het ging voor alle duidelijkheid niet zomaar om een nieuw laagje verf maar om een grondige vernieuwing. Eigenlijk hebben we alles opnieuw gedaan, want het was ook wel nodig. Alle elektriciteit en loodgieterij werd vernieuwd. Daarbij hebben we ook veel rekening gehouden met het ‘groene’ aspect. Er werden zonnepanelen op het dak gelegd, we investeerden in hergebruik van water voor de toiletten en isoleerden zo veel en zo goed mogelijk. We spreken hier om een investering van gemiddeld zo’n 65.000 euro per kamer. Dat is dus niet niks.”

Maar toen kwam het coronaspook opdoemen. In maart sloot het ene hotel na het andere de deuren. “We waren niet verplicht om te sluiten maar het had echt geen zin meer om open te blijven”, stipt Sanne aan. “Ik vond het echt niet kunnen om open te blijven en de mensen te laten overnachten in een stad waar er geen musea, restaurants of cafés open waren.”

Een en ander had ook zijn weerslag op het intussen toch al vergevorderde vernieuwingsproject. “Toen we sloten door corona bleven er nog vijf kamers over die we wilden vernieuwen. Door de sluiting en de onzekere toekomst hebben we de vernieuwingen echter niet durven voort te zetten”, zegt Bart. “Dat zou een te groot risico geweest zijn, als je weet hoeveel een vernieuwde kamer ons kost. Intussen blijft de gang met die kamers afgesloten. We wachten nog even af hoe een en ander verder evolueert. Er komen nu wel al voorzichtig wat toeristen terug, maar het is toch nog helemaal niet zoals het zou moeten zijn. De bedoeling was eigenlijk om op 1 juli met een groot feest weer te kunnen openen, maar door de coronacrisis was dat niet mogelijk.”

Naamsverandering

“We hebben wel een naamsverandering doorgevoerd. Hotel Memlinck was immers meer een budgethotel en had al lang nood aan een modernisering en opfrissing. Nu die er gekomen is, kiezen we voor de naam Hotel du Théatre, uiteraard gezien de mooie ligging hier naast de stadsschouwburg”, geeft Sanne mee. “We hebben een goeie samenwerking met de mensen van het cultuurcentrum die de stadsschouwburg uitbaten. Zo kregen we ook mooie foto’s van de viering van 150 jaar stadsschouwburg. Die hebben we laten uitvergroten en verwerkten we in de gangen op de verschillende verdiepingen. We hebben nu deze lockdown overleefd maar wapenen ons zeker tegen slechtere tijden in het najaar, of wie weet een tweede lockdown.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier