Hotel- en toerismeschool Spermalie draait weer op normale bezetting na salmonella-bacterie

Hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge. © Davy Coghe
Redactie KW

Zo’n tien dagen nadat een salmonella-bacterie meer dan 150 leerlingen en leerkrachten van de hotel- en toerismeschool Spermalie velde, draait de school weer op de normale bezetting. Zo goed als alle zieke leerlingen zijn terug op school.

Een normale bezetting. Dat betekent nog enkele zieke leerlingen. Maar het merendeel van de leerlingen van hotel- en toerismeschool Spermalie is terug op school. En dat was vorige week wel anders. Want toen werden meer dan 150 leerlingen geveld door een salmonella-bacterie. “Maar de meesten zijn genezen en terug. We hebben hier opnieuw een normale bezetting. Afgezien van een percentage afwezige leerlingen waar je altijd rekening mee moet houden”, klinkt het op de school.

Onderzoek nog volop bezig

Op vrijdag 6 september werden opvallend veel leerlingen in de school in de Snaggaardstraat in het Brugse centrum ziek. Ze hadden last van buikpijn, buikloop en misselijkheid. Men ging aanvankelijk van een buikgriep uit, maar uiteindelijk werd het voedselagentschap FAVV toch ingeschakeld. Ondertussen is gebleken dat de leerlingen door een salmonella-bacterie geveld waren.

Hoe dat precies is kunnen gebeuren blijft onduidelijk. Daarover is het onderzoek nog volop aan de gang. De school wil er dan ook niet over communiceren tot er absolute duidelijkheid is. Wel staat vast dat zowat alle lokalen en materialen in en rond de keukens grondig gedesinfecteerd werden. Er werd ook antibacteriële handgel in de toiletten geplaatst.

In totaal belandden ook zo’n vijf leerlingen in het ziekenhuis door de bacterie. Zij werden het zwaarst getroffen en moesten opgenomen worden. Eén leerlinge mag het ziekenhuis vandaag/woensdag – als laatste – pas weer verlaten. “Haar bloed raakte vergiftigd en haar nieren dreigden stil te vallen. Ze heeft heel wat antibiotica gekregen en mag het ziekenhuis morgen (vandaag/woensdag, red.) na tien dagen verlaten. Maar ze zal uiteindelijk pas volgende week weer naar school kunnen”, aldus haar mama.

Een van de andere leerlingen die in het ziekenhuis belandde, kan ook nog niet terug naar school. “Ze mag normaal donderdag terug. Maar we weten nog niet of dat zal lukken. Ze is heel snel uitgeput alleszins”, aldus een familielid.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier