Horecazaak De Reygaerd helpt The Spirit of Handcycling aan nieuwe handbike

Vlnr. Dieter Andries, Marvin Odent, Ward D'Hulster, Hans De Gryse, Kris Demeester - op de fiets zaakvoerster Anja Vantroyen en achter haar Steven Van de Velde. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Elk jaar steunt horecazaak De Reygaerd in Avekapelle zinvolle initiatieven via de Warmste Week. De voorbije editie haalden ze zo’n 6.000 euro op en met dat bedrag werd een fonkelnieuwe Praschberger Speedbike Comp CC aangekocht. Die werd dit weekend officieel overhandigd aan een aantal leden in De Reygaerd.

Al vier jaar na elkaar steunen zaakvoerders Anja Vantroyen en Steven Van de Velde een andere doelgroep via de Warmste Week. “Dat doen we met de opbrengst van een kaarting, waarbij heel wat mensen zich vrijwillig extra inzetten, ook de mensen die in De Reygaerd werken! De laatste editie organiseerden we een truffelkaarting, gekoppeld aan een tombola. Voor die tombola konden we rekenen op een aantal gulle sponsors, die we heel dankbaar zijn. Het integrale bedrag ging deze keer naar de sportieve vereniging The Spirit of Handcycling. We hebben ons ook al geëngageerd voor een vereniging met blindengeleidehonden.”

Kris Demeester (46) richtte in 2009 de vereniging op, en legt uit hoe ze is ontstaan. “Ik belandde in een rolstoel nadat ik in 2007 van 2 meter hoog van een ladder ben gevallen bij het snoeien van een boom. Later leerde ik Ward D’Hulster (50) uit Nieuwpoort kennen die verlamd was geraakt door een verkeersongeval. Dat gebeurde toen ik truitjes uitdeelde van een benefiet waarbij de firma Vandermeeren een geweldige sponsor was. Dat leidde tot de start van The Spirit of Handcycling, een vereniging van mensen met een beperking die liever graag samen recreatieve en sportieve leuke dingen doen dan alleen. Later kwam Dieter Andries (34) erbij, Hans De Gryse (47), Marvin Odent (36), Stefaan Vanhaverbeke (40), Mario Huvaere (58) en recent hebben we een toffe dame erbij, Sabrina Janssens (38). Onze leden komen zo’n beetje van overal: Avekapelle, Eernegem, Hollebeke, Ruddervoorde, Vlamertinge, Nieuwpoort… De vereniging heeft haar domicilie in Koksijde. Cyriel D’Hulster en Luc Vanryckeghem engageren zich als bestuursleden.”

Nieuwe deuren opengegaan

Meestal komen de sportievelingen zo’n twee keer per maand samen en dan maken ze een rondrit van 2 à 3 uur. Allemaal hebben ze hun eigen ligfiets, maar omdat het voor iemand met een verlamming haast onmogelijk is om vanuit een rolstoel over te stappen naar een ligfiets, worden ze vergezeld van familie of andere leden die hen daarbij helpen. “Door de vereniging zijn er mooie vriendschapsbanden ontstaan”, vertelt Hans. “We amuseren ons, we lachen graag, maar pinten pakken achteraf is er niet bij. Dat doen we wel op onze jaarlijkse barbecue!” Dieter vult aan: “Ik wil graag meegeven dat het leven niet stopt ondanks een zware tegenslag. Door onze verlamming waarmee we heel abrupt werden geconfronteerd, zijn er andere deuren opengegaan die nieuwe perspectieven bieden. Sommigen van ons doen mee aan nationale en internationale wedstrijden. We hebben deze vereniging ook opgericht om samen zaken aan te kopen en te delen. Daarom zijn we heel blij met deze nieuwe fiets die elektrisch is ondersteund. Je zit er ook rechter op, en dat maakt het makkelijker om er zelfstandig in te geraken. We willen graag mensen uitnodigen die recent een ongeluk hebben gehad om de fiets eens te komen uitproberen. Want zo’n ligfiets is best wel een investering. Zeker als je een wedstrijdfiets wilt aanschaffen, dan ben je tussen 6.000 en 16.000 euro kwijt.”

Kris Demeester benadrukt dat ook ‘gewone’ fietsers welkom zijn bij de vereniging. “We hebben ook leden zonder fysieke beperking die helpen bij wedstrijden of de organisatie van een benefietactie. Wie zich geroepen voelt, is meer dan welkom! Ze zetten zich dan niet alleen in voor een goede zaak, maar het is altijd fijn om dingen samen te doen. Zo is er elk jaar de barbecue in de Witte Burg in september, die geld in het laatje brengt. En we kijken allemaal uit naar de kaarting van 18 december in de Reygaerd. Wat ons betreft mag het weer een truffelkaarting worden, en iedereen is fan van de Gentse stoverij met frieten van chef Steve!”

Info op de Facebookpagina van The Spirit of Handcycling of via dehandbiker@gmail.com

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier