Horeca Poperinge-Heuvelland bestaat 35 jaar

We herkennen v.l.n.r. Gery Plancke, Dina Vroman-Desmet en Bert Recour. (foto MD)
Redactie KW

Op maandag 9 december vanaf 19 uur heeft in de evenementenzaal van brouwerij St. Bernardus in Watou de 35ste ‘Nacht van de Fiere Margriet’ plaats, georganiseerd door Horeca regio Poperinge. “De naam ‘Fiere Margriet’ komt voort van de patroonheilige van de horeca”, zegt Dina Vroman (88), die tien jaar voorzitter was van de afdeling Poperinge-Heuvelland.

“In 1972 namen wij hotel-restaurant Palace over in Poperinge”, vertelt Dina Vroman. “Een paar jaar later kwam Willy Rotsaert, voorzitter van ‘Horeca Ieper en Omliggende’ mij vragen om daar bestuurslid te worden. Na een paar vergaderingen stelde ik voor om de naam te veranderen in ‘Ieper-Poperinge en omliggende’, om wat meer Poperingse horecamensen aan te spreken. Daar was men eerst niet happig op, maar dankzij chef van de Regina, wijlen Paul Kerckhof, werd voortaan om de maand vergaderd in Poperinge en in Ieper. Bestuurslid Agnes Hardeman werd opeens geweerd, omdat zij geen actieve uitbaatster van ‘t Molenhof in Westouter meer was. Ik kon mij daarin moeilijk vinden, en vroeg mij af: hebben wij Ieper eigenlijk wel nodig? Kunnen we niet een afdeling stichten met alleen Poperinge en Heuvelland? En dat gebeurde in 1984. We hadden meteen vijftig leden, met Agnes als voorzitter en Remi Pittillioen van het Poperingse café l’Espérance als secretaris.”

Provinciale afdeling

“Samen met Agnes Hardeman woonde ik alle provinciale en nationale vergaderingen van Horeca bij. Maar na vijf jaar werd Agnes ernstig ziek. In het ziekenhuis beloofde ik, op haar vraag, het voorzitterschap op mij te nemen. Ik nam die functie gedurende tien jaar waar. Daarna nam Gery Plancke, chef van De Kring, het voorzitterschap van mij over.”

“Gelukkig kon ik rekenen op de enorme steun van secretaris Abel Doise, die ook al enkele jaren secretaris was in het bestuur van Dina. Abel was gedurende meer dan 25 jaar een zeer actieve secretaris, waarvan ook een aantal jaren van de provinciale afdeling”, vervolgt Gery Plancke. “Na vier jaar probeerden we het als Poperinge alleen, zonder Heuvelland. De kasgelden werden netjes uitgesplitst volgens het aantal leden. Toen voorzitter Erwin Vanderkeelen in 2004 in Heuvelland opstapte, werd het weer Poperinge-Heuvelland. En dan zijn we gegroeid tot zo’n 120 leden. Ik was gedurende twaalf jaar voorzitter, en gaf de functie dan door aan stadsgenoot Bert Recour van Hotel Recour-Restaurant Pegasus.”

“Als horecabestuur onderhouden wij contacten met de provinciale afdeling en Horeca Vlaanderen”, zegt Bert Recour. “Wij behartigen de belangen van onze leden via een juridische dienst, kortingen bij Sabam, de promotie van Gastronomie in het Westland, professionele info op technisch en administratief gebied en een tijdschrift.”

Dina richtte tijdens haar voorzitterschap mee de Keurbroederschap De Witte Ranke op, zorgde voor de promotie van Streekgerechten en vooral van de hoppescheuten. Gery Plancke is er vooral trots op dat onder zijn voorzitterschap Poperinge Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land werd, en de titel ‘Hoofdstad van het Goede Leven’ kreeg, met heel wat nationale promotie. Bert Recour wakkerde vooral de samenhorigheid tussen de leden aan. Dat deed hij onder meer met een jaarlijkse quiz, een kaarting, een zomerbarbecue, een bowlingavond, bedrijfsbezoeken, uitstappen en een jaarlijks banket.

Leegstand

Ondertussen is Freddy Dequeker secretaris. “Wij hebben nu 170 leden, en ik zorg ervoor dat de nieuwe website dagelijks bijgewerkt wordt. Maar het gaat momenteel niet goed met de horeca in onze regio. Zeker een tiental zaken staat leeg, en het ziet er niet direct naar uit dat deze in de nabije toekomst nieuwe uitbaters krijgen. De zware alcoholcontroles, het rookverbod en het zo moeilijk vinden van het broodnodige personeel hebben al hun tol geëist”, besluit secretaris Freddy Dequeker.

Inschrijven voor het banket kan tot 30 november door overschrijving van 95 euro via www.horecaregiopoperinge.be. Er is een open bar tot 5 uur ‘s morgens. Tevens is een gratis shuttledienst voorzien. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier