Horeca-ondernemers breiden imperium in Brugge uit, maar vinden moeilijk personeel

In afwachting van een complete make-over van het binnengedeelte van B-In, baten Jan Vancanneyt en Pieter Buysse enkel het terras uit onder de noemer ‘La Paloma’. © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Kwakkelweer, wegblijvende toeristen én concurrentie van pop-up zomerbars. Een ideale zomer is het nog niet voor de Brugse horeca. Toch hoor je ondernemers Jan Vancanneyt en Pieter Buysse niet klagen. Het duo baat al Coulissen Gent, Cookie’s en Den Hemel & D’Helle uit en neemt nu ook B-In aan het Oud Sint-Jan over. “Klagen over de coronamaatregelen of oneerlijke concurrentie is verspilde energie. Maar het is wel moeilijk aan personeel te geraken nu de helft van de Brugse horeca in de Colruyt werkt”, klinkt het.

Jan Vancanneyt en Pieter Buysse zijn druk in de weer met een omvergewaaide palmboon, die een zitbankje uit bamboe vernielde op het terras van B-In op de site van Oud Sint-Jan. De locatie is meteen ook ons eerste onderwerp. Jan en Pieter nemen B-In over van Laurent De Rous. De man baatte B-In zo’n 17 jaar uit en verloor onlangs zijn broer Dominique, ook een bekende Brugse horeca-figuur.

“Het plotse overlijden van zijn broer, die ook nog bij hem in de zaak werkte vooraleer hij zijn eigen zaak (een Thais restaurant, red.) uitbaatte, hakte er begrijpelijk heel zwaar in bij Laurent. Hij maakte zelf via sociale media bekend dat hij de uitbating van B-In zou stopzetten”, vertelt Jan Vancanneyt. “We hebben nu al onze handen vol dus het stond zeker niet in onze planning om er nog een zaak bij te nemen. Door de duidelijke troeven van deze zaak hebben we het dan toch gedaan.”

Zo’n crisis blijft niet duren hé. Soms moet je eens durven te springen

“Deze locatie is echt schitterend, met de zwanen en de toeristenbootjes vlakbij het terras op het water”, vult Pieter Buysse aan. “Ook het pand zelf, de hele omgeving hier en de bruikbare oppervlakte zijn echt wel grote troeven.”

uitbreiding tijdens corona

B-In is zo een nieuwe zaak in een intussen indrukwekkende reeks van exploitaties die Jan en Pieter deels samen en deels afzonderlijk uitbaten. Jan werkte in Brugge, in het begin van zijn loopbaan, als manager bij De Vuurmolen, terwijl Pieter heel wat ervaring opdeed als barverantwoordelijke bij De Coulissen. Pieter en Jan zijn sinds geruime tijd ook samen uitbater van het studentencafé Coulissen Gent, terwijl Pieter met andere vennoten ook nog Punta Est in Brugge runt. In de zomer van 2019 namen ze samen tapasbar Cookie’s over en in de zomer van 2020, met enig uitstel door de coronasluiting, startten ze in de Kuipersstraat samen de eetkroeg De Hemel & d’Helle op.

Opmerkelijk: de uitbreiding van deze intussen toch wel indrukwekkende horeca-portefeuille kwam er vooral kort voor, tijdens en in de staart van de coronacrisis. “Dat klopt. En dat lijkt misschien wat vreemd, maar ik denk dat je je daar niet door mag laten afleiden. Zo’n crisis blijft niet duren hé. Soms moet je eens durven te springen als er zich een mooie opportuniteit voordoet en dat hebben we gedaan”, verduidelijkt Jan. “Als je te lang wacht of talmt kan de kans verkeken zijn.”

La Paloma

Jan en Pieter hebben grootste plannen met B-In. Voorlopig, want in afwachting van een complete make-over van het binnengedeelte, baten ze enkel het terras uit onder de noemer ‘La Paloma’. “We zijn wel liefhebber van de cocktail La Paloma, vandaar de naam”, lacht Jan. “We hebben gezorgd voor een mooie nieuwe en zomerse aankleding van het terras. Je kan hier zowel terecht voor lekkere drankjes, tapas en volwaardige schotels zoals bijvoorbeeld een handgesneden steak tartaar of een risotto met champignons en truffel.”

“In het najaar beginnen we dan met de herinrichting van B-In zelf. Die zaak was bij de oprichting bijna 20 jaar geleden wel modern en zijn tijd zelfs vooruit, maar dat is nu natuurlijk niet meer het geval”, vult Pieter aan. “Het restaurantgedeelte, waar 250 mensen zittend kunnen dineren, komt in de rechtervleugel van het gebouw en daarnaast hebben we dan de ruimte die ook kan gebruikt worden voor recepties en feesten. Het wordt zeker geen nachtzaak of discotheek voor alle duidelijkheid. Tegen begin december zou de vernieuwingsoperatie binnenin afgerond moeten zijn.”

Zomerbars

Wat ze denken van de vele pop-up zomerbars die ook dit jaar weer opduiken? “Ik weet wel dat er vaak geklaagd wordt over valse concurrentie, omdat die tijdelijke uitbaters niet het hele jaar door vaste kosten hebben en dergelijke meer, maar ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig”, zegt Jan. “Het lijkt me wat verspilde energie om je daar druk in te maken als je er toch niet veel kunt aan veranderen. Hetzelfde met die coronamaatregelen. Ons studentencafé in Gent is al 16 maanden dicht en natuurlijk is dat niet leuk. Maar de overheid kan en zal de maatschappij niet blijvend op slot houden.”

“Zoals je hoort zijn we geen klagers en negativisten maar het vinden van goed personeel wordt wel een probleem dat we nu zelf ook ondervinden”, geeft Pieter Buysse nog mee. “Tijdens de coronasluiting hebben veel horecamensen van een andere job geproefd en velen kunnen die mindere en meer regelmatige werkuren nu wel smaken. Ik heb de indruk dat de helft van de Brugse horeca nu in de Colruyt werkt…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier