Horeca leeft op in het centrum van Lichtervelde

De horeca in het centrum krijgt een boost: heel wat nieuwe zaken zijn op komst. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Het gaat de Lichterveldse horeca voor de wind. Het komende anderhalf jaar openen op de markt en in de Neerstraat enkele nieuwe zaken de deuren, te beginnen met Bonnie & Clyde op de markt. De brasserie-restaurant opent woensdag al de deuren. Ook de Neerstraat wordt nieuw leven ingeblazen met twee nieuwe zaken op een boogscheut van elkaar.

“Het is leuk dat de markt in het weekend opnieuw stampvol zit”, stelt schepen van Ondernemen Els Kindt (CD&V) tevreden vast. “Het zorgt voor dynamiek. Er wordt ook buiten de gemeente over gesproken, zelfs in de politiek. We zijn heel blij dat de leegstaande panden ingevuld geraken. De aantrekkingskracht van je gemeente wordt opgewaardeerd door bloeiende zaken. En het zijn stuk voor stuk mooie zaken.”

Bonnie & Clyde opent woensdag als eerste de deuren, waar vroeger De Notelaar gehuisvest was. Birgit Vanacker en Philip De Cubber hadden voorheen al een gelijknamige zaak in Ninove, maar verhuisden recent naar Lichtervelde. In Ninove baatten ze de zaak vier jaar uit. “Maar we hebben allebei al 30 jaar ervaring in de horeca”, laat Birgit weten, terwijl ze samen met haar man de laatste hand legt aan de inrichting van hun nieuwe zaak. “We wonen sinds kort in Lichtervelde en kwamen vrij vlug terecht bij de huidige zaak, mede omwille van de goede ligging en het mooie terras. Zelf ben ik van Roeselare afkomstig en ik wilde graag terugkeren naar West-Vlaanderen.”

Babbelette opent in juli

Babbelette zwaait vanaf juli in de Neerstraat 6 open voor een uitgebreid en gezond ontbijt, een snelle lunch of koffie met dessert. En uiteraard ook voor een fijne babbel met uitbaatster Shelsy Wyffels, die uit Moorslede afkomstig is en sinds kort boven de zaak woont. “Als je me laat omschrijven door mijn familie, vrienden en collega’s, zullen ze sowieso zeggen dat ik een babbelaar ben. Ik vind het ook belangrijk dat de mensen naar hier kunnen komen om op hun gemak een babbeltje te slaan. Ik moest dus niet lang nadenken over de naam. Iedereen klonk zeer enthousiast. Op Facebook hebben we al meer dan 200 likes. Niet slecht voor een zaak die nog niet open is. Je voelt wel dat Lichtervelde daar nood aan heeft.”

Joke Van Doorne en Bart Vanmaele starten eind volgend jaar met een nieuwe zaak. Voor Shelsy Wyffels begint haar nieuw avontuur deze zomer al. Beide zaken openen op een boogscheut van elkaar in de Neerstraat.
Joke Van Doorne en Bart Vanmaele starten eind volgend jaar met een nieuwe zaak. Voor Shelsy Wyffels begint haar nieuw avontuur deze zomer al. Beide zaken openen op een boogscheut van elkaar in de Neerstraat.© foto Kurt

“Ik vind het megatof in Lichtervelde. Ik woon hier supergraag”, vervolgt Shelsy, die nu nog in het onderwijs staat in Dominiek Savio. “Ik werk op zaterdag al zeven jaar in een bakkerij in Roeselare. Daar heb ik gemerkt dat het praten en verkopen in mij zit. In het onderwijs zeggen ze wel dat er zoveel leerkrachten tekort zijn, maar de zekerheid is nul komma nul. Ik vond het gewoon tijd voor iets anders. Ik ben nu nog jong, heb geen relatie, geen kindjes. Het ideale moment om de sprong te wagen. Het mag vlug zomer zijn. Ik zie het volledig zitten. En ik heb gemerkt dat Lichtervelde bezig is met een horecaboom. Zoveel te beter. Hoe meer er is, hoe meer mensen er komen en hoe meer Lichtervelde zal leven.”

Airbnb

Enkele deuren verder, waar tot voor kort De Paperclip zat, kan je vanaf eind volgend jaar ook terecht voor lunch, maar dan wel met een veganistische toets. Joke Van Doorne en Bart Vanmaele gaan er een nieuwe uitdaging aan. “We brengen er verschillende zaken in onder”, stelt Joke. “Sowieso komt er een Airbnb boven de zaak. Beneden willen we een plaats creëren waar je terecht kan voor lunch en in de namiddag een gebakje met thee of koffie. Voor de lunch willen we eenvoudige gerechten serveren, maar met aandacht voor vegetariërs en veganisten. Dat ontbreekt nog in de gemeente. We geloven in ons project en het is ook de bedoeling om verpakkingsloze zeep, basismaterialen voor vegetariërs en veganisten aan te bieden. In het algemeen willen we het accent op ecologie leggen. We willen het ook zeer kindvriendelijk houden. Zelf ben ik altijd creatief bezig en we willen ook ruimte voorzien als er mensen van Lichtervelde werk tentoon willen stellen.”

“Van Bart en ik was het altijd al een droom om met een bnb of iets in de horeca te beginnen. Misschien start de Airbnb als eerste op. In Lichtervelde is er volgens ons nog plaats voor een dergelijke zaak. We hopen op een drive in het centrum. Tegen dat we effectief beginnen, is het zeker eind 2020.” En een naam voor de zaak? “Die hebben we al, maar houden we nog even voor onszelf”, lacht Joke, die voorlopig nog bij Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen werkt.

Nog twee cafés?

Volgens de geruchtenmolen komen er straks nog twee cafés bij op de markt. Er was ook sprake van een ijssalon in de Marktstraat, maar uit welingelichte bron werd vernomen dat daar niets van aan is. “Dat zou me sterk verwonderen”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.