Horeca en sport- en vrijetijdsbedrijven gaan diep in het rood

Cafés zouden na vijf weken verplichte sluiting al hun boekjaar met verlies afsluiten. © Kurt Beke
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Als de coronacijfers gunstig blijven evolueren, is de kans heel groot dat de meeste bedrijven vanaf volgende week weer aan de slag kunnen. Winkels volgen dan een week later. Voor cafés en restaurants is het einde van de lockdown nog niet in zicht. En uitgerekend die ondernemingen zitten nu al diep in het rood. Trends Business Information dook in de jaarrekeningen en balansen van de kmo’s en onderzocht na hoeveel weken van verplichte sluiting bedrijven hun boekjaar met verlies zullen afsluiten.

Voor cafés en restaurant gebeurt dat al na vijf weken, analyseerde Trends Business Information van de Roularta Group. Dat geldt ook voor ondernemingen in de sector sport en vrije tijd. Handelaars in drank boeken verlies na gemiddeld zeven weken verplichte sluiting, net zoals de kleinhandel. Voor de groothandel bevindt het kantelpunt zich na acht weken sluiting. Meubelproducenten krijgen het zwaar na 18 weken.

De hele crisis maakt dat bedrijven die voor de corona-uitbraak al een beperkte solvabiliteit – dat is het vermogen om schulden terug te betalen – hadden, een groot deel van hun eigen vermogen moeten aanspreken om derden te kunnen terugbetalen.

Naast de horeca waren ook de landbouw en de voedingsnijverheid sectoren die het al lastig hadden voor de coronacrisis. Volgens Trends staan de sectoren, die straks het laatst weer op gang kunnen komen, er het slechtst voor. Bij hotels en gastenverblijven bijvoorbeeld zakt de solvabiliteit al na negen weken verplichte sluiting tot onder de 15 procent. Eind juni bereikt de horeca-sector die drempel. Of de mogelijke heropstart begin juni nog soelaas zal brengen voor die sector is zeer de vraag. Maar voor kmo’s onder die 15 procent solvabiliteit dreigt het spook van het faillissement.

De analyse van Trends Business Information biedt ook meer geruststellend nieuws. Zo beschikken sectoren als die van de drukkerijen, informatica en wetenschappelijke activiteiten (een verzamelnaam voor onder andere designers, fotografen, tolken en vertalers) over een goede solvabiliteit. Zelfs met een bescheiden eigen vermogen – het zijn micro-ondernemingen – kunnen ze aanzienlijke verliezen aan vooraleer onder die ondernemingen onder de 25 procent solvabiliteit te duiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier