Horeca en foorkramers blij dat Waregem Koerse Foor groen licht krijgt

Alexander Leroy (achteraan met blauwe jas) en zijn collega-cafébazen op de Waregemse Markt. © PNW
Redactie KW

Dat de Waregem Koerse Foor van 27 augustus tot en met 2 september kan plaatsvinden, wordt op enthousiasme onthaald bij de foorkramers. De Waregemse horeca is eveneens tevreden, ondanks het verbod om extra animatie of evenementen te organiseren. “We weten dat het een coronaveilige lightversie wordt, maar we willen er toch een lap op geven”, zegt Deca Dance-uitbater Piet Verwijk.

Een kermis met maximaal tweehonderd bezoekers, 25 attracties én een registratieplicht. Het is een sobere versie van de gewone foor, maar wel een godsgeschenk voor de kermisuitbaters. “We zijn hier heel blij mee. Het is heel gemakkelijk om ‘het is lastig, bedankt voor de moeite en tot volgend jaar’ te zeggen. Deze stad doet dat niet en wil haar schouders eronder zetten. Waregem is een voorbeeld voor de regio“, vindt foorkramer Piet Verwijk.

Verwijk is een van de anciens op de Waregemse kermis. Zijn attractie Deca Dance heeft een vaste plaats, net voor de toegangspoort van de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart. “We begrijpen dat een annulering nog altijd mogelijk is bij slechte cijfers, maar we hopen op het beste.” En als de trends inderdaad gunstig blijven, zal Verwijk zijn attractie voor het eerst in acht maanden opstellen. “Het is geleden van november, in Luik, dus het kriebelt, dat is zeker.”

Volle terrassen

Ook de cafébazen op de Markt kijken reikhalzend uit naar eind augustus. “De reacties van mijn collega’s zijn positief“, zegt Alexander Leroy van Markt 28, die het overleg vrijdagochtend bijwoonde. “Iedereen is blij dat er toch iets te beleven valt. Als het weer meezit, zullen onze terrassen vol zitten.”

Dat de kermis nu enkel aan de ene kant van de Markt opgesteld staat, vindt Alexander geen euvel. “In normale tijden zitten we middenin het feestgedruis. Nu zal er toch een andere sfeer heersen. De wandelzone van de kermis loopt gelukkig langs onze terrassen, dus de mensen zullen hun weg wel vinden. We moeten vooruit, we zien het zitten”, besluit hij. (PNW)