Hopperun in Proven levert 12.500 euro op voor nieuw initiatief KiKFit

Het gezin van Marthe met papa Dieter Vanderhaeghe, mama Tine Top en de kinderen Warre, Mill en Hannah overhandigden de cheque van 12.500 euro aan dokters en verplegend personeel van het Kinderziekenfonds van UZ Leuven. © MD
Redactie KW

De achtste Hopperun was een ware topeditie met niet minder dan 600 sportieve deelnemers. De organisatoren konden een cheque van maar liefst 12.500 euro overhandigen aan het Kinderziekenfonds van UZ Leuven, dat er het nieuw initiatief KiKFit mee uitwerkt.

Na het overlijden van Marthe Vanderhaeghe op 14 augustus 2008 na een leven van amper tien maanden en een drie maanden durende strijd tegen leukemie, wilde mama Tine Top (38) niet alleen blijvend herinnerd worden aan haar kleine spruit die geen kans kreeg in dit leven. In 2011 schreef zij een boek over Marthe aan de hand van een dagboek dat ze bijhield tijdens de ongelijke strijd tegen leukemie.

De opbrengst ging naar het Kinderziekenfonds van UZ Leuven waar Marthe opgenomen was. Tine wilde echter meer en in 2012 werd de eerste editie van de Hopperun georganiseerd op en rond het hopveld van de familie Dekervel langs de Couthoflaan in Proven. Elk jaar kwam er iets bij en zo was de Hopperun op zondag 21 september 2019 al aan de achtste editie toe met wandelen, lopen, fietsen en kinderactiviteiten. De laatste editie mocht niet minder dan 600 sportieve deelnemers verwelkomen. Zo kon een cheque van 12.500 euro geschonken worden aan het Kinderziekenfonds van UZ Leuven. De organisatoren van de Hopperun zijn heel tevreden dat het geld gebruikt wordt voor het nieuw initiatief KiKFit.

Bewegen en sporten

Na afloop van de voorbije acht edities van de Hopperun kon reeds 61.050 euro overhandigd worden aan het UZ Leuven en elk jaar krijgt het geld een andere bestemming. Dit jaar wordt dus gewerkt aan het nieuw initiatief KiKFit. “Bewegen en sporten behoren tot de dagelijkse activiteiten van kinderen en jongeren. Kinderen die kanker hebben, voelen zich niet lekker en bewegen daardoor minder. Ze eten minder en hebben ook minder energie. De behandeling is lang en intensief waardoor de algemene conditie en de spierkracht afnemen. Ook na de behandeling is er nog een duidelijk verschil in fysieke mogelijkheden in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Dat geeft heel wat frustraties, een laag zelfbeeld en het belemmert de reïntegratie op school, in de sportclub en ook tijdens andere naschoolse activiteiten. Het is dus belangrijk dat het kind vanaf de start van de behandeling zoveel mogelijk actief is en blijft. Actief blijven helpt de kinderen ook bij het verwerken van de chemo en zorgt ervoor dat ze sneller terug fit zijn na de behandeling. Via KiKFit gaan kinderen in groep tweemaal per week sporten en bewegen. Het sociale aspect van het bewegen is immers zeer belangrijk.”

De kinderkankerafdeling van het UZ Leuven werd in 2019 volledig vernieuwd met ook een sportzaal waar de kinderen en jongeren volop kunnen bewegen. “Dit geeft ons extra motivatie om de jaarlijkse Hopperun verder te zetten. We willen dan ook iedereen danken die een steentje bijdroeg aan het bedrag van de cheque. We hopen nog meer mensen te mogen ontmoeten op de volgende editie op zondag 20 september“, nodigt Tine iedereen al uit op de volgende Hopperun. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier