(HoPa) bergt na 20 jaar zijn pen op

Na 20 jaar stopt Paul Hoornaert als medewerker bij de Krant van West-Vlaanderen. Als correspondent van de Reningelstse berichtgeving bewaart hij heel wat mooie herinneringen, met als uitschieter de fietsreizen naar de Mont Ventoux.

Deze foto uit 2010 met de fietsers van KW die uit alle lagen van de bevolking kwamen, en die samen tijdens een fietsreis meermaals de Mont Ventoux opreden, blijft de allermooiste foto voor Paul Hoornaert die zelf helemaal links bovenaan te zien is. (foto HoPa)

Iedereen in Reningelst, oud of jong, kent meester Paul (68) die tijdens zijn loopbaan als onderwijzer niet minder dan 589 kinderen heeft leren lezen en schrijven in het eerste leerjaar. Geboren en getogen in Westouter vestigde hij zich samen met vrouwtje Godelieve Vanhamme 41 jaar terug in de fraaie woning langs de Kriekstraat. Hij wil er alvast nooit meer weg, want hij heeft er een mooi zicht op de zogenaamde Ieperboog die het front vormde tot ver in Noord-Frankrijk. Bij goed weer kan hij tevens een heleboel torens van kerken en andere gebouwen in de verte aanschouwen. Al die jaren heeft hij zich als een echte Reningelstnaar gevoeld en het was dan ook niet onlogisch dat hij in november 2001 Henk Houwen opvolgde als lokaal medewerker voor Het Wekelijks Nieuws.

Archief

Zijn eerste artikel ging over zes afgereden autospiegels in de Baljuwstraat. Toen moest hij nog alles binnendragen op een schijfje bij toenmalig editiechef Herman Degryse in Skindles in de Gasthuisstraat in Poperinge, waar Het Wekelijks Nieuws gehuisvest was kort na de overname door Roularta in 2000. “Het was Jos Remaut (de huidige redactiemanager, red.) die me overtuigd had en ik was er ook direct wel voor gewonnen. Ik zat in veel verenigingen en wist zo alle weetjes over ons dorp. Ik had het nieuws eigenlijk voor het rapen. Als brandweerman schreef ik evenwel niet graag over ongevallen of branden. Voor de rest mochten ze me alles vragen”, aldus Paul. “Mijn laatste stuk voor de krant was het gouden jubileum van ereschepen Hans De Backer en mijn laatste foto was de eerste communie in de parochiekerk. Ik bewaar heel wat mooie herinneringen aan mijn periode als correspondent. Ik heb zowat 750 foto’s genomen sinds 2005 met als eerste foto deze van mijn kleinkind-oogappel Emma. Alles wat ik doorstuurde, heb ik bewaard. Ik ben best trots op mijn archief.”

Mont Ventoux

Tijdens zijn carrière als medewerker mocht Paul ook enkele echte topstukken schrijven, zoals recent over het afscheid van dokter Desmyter, eerder over de opening van OC Rookop in 2005 of over het verteltheater ‘De koetsier van Reningelst’ in 2009. En dat de mensen van zijn dorp aan elkaar hangen, bewees Paul met zijn Kraks. Zesmaal stelde hij iemand voor die telkens door de Krant van West-Vlaanderen tot dé Krak van Poperinge werd verkozen. Toch een hele eer voor het dorp in versnelling.

De mooiste herinnering evenwel aan zijn journalistentijd blijft voor Paul evenwel de groepsreis naar de Mont Ventoux die hij meemaakte in 2009 en 2010. En dan waren er ook de drie cruises, in het gezelschap van Eddy Brouckaert, de vroegere directeur van KW. Misschien wel de mooiste foto maakte hij van de vroegere bisschop Roger Vangheluwe, die met het 5de leerjaar het zelfgemaakte beeld van pater Damiaan kwam inwijden, terwijl hij twee dagen later moest aftreden. Die foto blijft immers ook nu nog een uniek portret voor velen uit het fietsdorp. (PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.