Hoorens Printing in vereffening, 70 mensen verliezen hun job

Het familiebedrijf Hoorens Printing werd in 1960 opgericht. © CHH
Redactie KW

De drukkerij Hoorens Printing uit Heule gaat in vereffening. Na zestig jaar valt het doek over het familiebedrijf. Daarmee verliezen 70 werknemers hun baan. “De deal met een overnemer sprong af met het ingaan van de lockdown”, zegt zaakvoerder Christophe Hoorens.

Hoorens Printing was gespecialiseerd in de rotatiedruk en afwerking van brochures, reclamefolders, tijdschriften, magazines en huis-aan-huisbladen. De broers Pierre en Marc Hoorens, beiden overleden, richtten de drukkerij op in 1960. Huidig zaakvoerder Christophe is de zoon van Marc.

Het begon als een vellendrukkerij in Kortrijk. In 1975 verhuisde men van de Proosdijstraat in Kortrijk naar het industriepark aan de Ringlaan in Heule. In 1976 schakelde men over naar heatset rotatiedrukwerk. “We waren toen de pioniers. We drukten reclamedrukwerk in grote oplages”, vertelt de zaakvoerder. Hoorens Printing was actief op de internationale markt. Het bedrijf exporteerde voornamelijk naar Nederland, Frankrijk en Engeland. De grootste opdrachten kwamen uit het buitenland.

Overcapaciteit

De laatste jaren was de concurrentie toegenomen en kwam de grafische sector in de problemen. “Er is een overcapaciteit in alle landen”, zegt Christophe Hoorens. “De vraag naar huis-aan-huisreclamedrukwerk daalde. Ook onze klanten kregen het moeilijk.” Een eerste slag kwam er in 2018 toen de grondstofprijzen stegen. Papier, inkt en energie werden plots duurder. “Dit konden we niet doorrekenen aan onze klanten. De klanten zijn volgens de zaakvoerder ook veeleisender geworden. Ze willen meer service voor dezelfde prijs: “We hadden geen ademruimte meer en gingen op zoek naar een overnemer of een samenwerking. We hadden een kandidaat en de onderhandelingen waren net voor de lockdown rond, maar door die plotse lockdown is de deal niet doorgegaan.”

De coronacrisis betekende zo de mokerslag voor het Heulse familiebedrijf. Er is een vereffenaar aangesteld. Er is geen faillissement maar daar hebben de 70 werknemers uiteraard geen boodschap aan. (CHH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.