Hoop voor Zwervertjes doet een dringende oproep voor opvang en steun: “Laat je katten zéker steriliseren”

Corine en Charlotte van Hoop voor Zwervertjes. (foto FODI)©FODI
Corine en Charlotte van Hoop voor Zwervertjes. (foto FODI)©FODI
Redactie KW

Het kattenasiel van Charlotte Debruyne van Hoop voor Zwervertjes in de Kortrijkstraat in Ingelmunster zit bijna proppensvol met zwerfkatten en kittens. Charlotte werkt niet meer voor de gemeenten, maar toch krijgt ze nog heel wat telefoontjes om kittens op te halen. Financieel is dat praktisch niet meer haalbaar.

Sinds januari jl. werkt Charlotte Debruyne met Hoop voor Zwervertjes niet meer voor de gemeente Ingelmunster en ook niet meer voor andere gemeenten. “Ik doe het hier alleen, maar kan wel rekenen op veel medewerkers. De gemeente werkt nu samen met een stadsasiel, maar daar wringt het schoentje. Ik krijg nu nog meer katten en kittens binnen, dan dat ik voor de gemeenten werkte”, zucht Charlotte.

“Dat komt omdat de andere asielen meestal ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend niet bereikbaar zijn. Ze bellen dus naar mij op omdat veel dierenvrienden mijn telefoonnummer nog kennen, terwijl het in feite de gemeente is die het asiel moet inschakelen. Ik nam al enkele keren mijn telefoon niet direct op, maar dat is ook geen oplossing. Mijn hart ligt bij de dieren. Zie je die trolly met kittens hier staan? Die werd ontdekt op een bouwwerf. Ik werd opgebeld en ging de katten ophalen.”

Toen Charlotte voor de gemeenten werkte, kreeg ze een financiële vergoeding. Sinds ze dat niet meer doet, krijgt ze vanuit deze hoek ook geen steun meer terwijl ze wel met extra kosten zit.

20 opvangadressen

“We krijgen geen euro’s meer en toch moet ik nu voor méér katten en kitten zorgen. ‘t Kan zijn dat er tijdens corona meer katten en kittens in huis werden genomen. Nu stellen we wel vast dat er veel katjes worden gedumpt. In mijn asiel Hoop voor Zwervertjes zit ik vol qua zwerfkatten. Ik zit ook met zeven nesten kittens. Ik heb eveneens al 20 opvangadressen waar er al kittens een onderkomen vinden. Maar dat moet stoppen, want dat kunnen we niet meer aan”, stipt Charlotte aan.

“Wie een kat in z’n bezit heeft, moet die vlugger laten steriliseren. Wie een gedumpte kat vindt, moet ook vlugger de gemeente contacteren. Dan moet de gemeente ervoor zorgen dat het stadsasiel wel degelijk langs komt, want daarvoor krijgen ze een vergoeding. Op tv wordt er iedere dag over corona gesproken. Dat is heel erg, maar ze mogen gerust eens vermelden dat de mensen vroeger hun kat moeten laten steriliseren, want ook dàt is bij wet verplicht.”

1 euro per maand

Volgens Charlotte liet minister Ben Weyts weten dat iedere kat of kitten een vaccin van leucose en aids moet krijgen. “Veel zwerfkatten hebben immers leucose. Als asiel moeten we dus de vaccins en de testen uitvoeren. Dat is allemaal gemakkelijk gezegd, maar daardoor wordt een kitten 60 euro duurder. Nu moeten we al 210 euro vragen voor één kitten. We hebben er méér dan honderd. Gelukkig worden er nog veel geadopteerd, maar aan ieder kitten steken we 60 euro toe. Het is helemaal niet de bedoeling dat we geld toesteken aan de verzorging van onze dieren”, zucht Charlotte, die financieel het hoofd boven water probeert te houden.

“Op onze Facebook-pagina Hoop voor Zwervertjes heb ik 20.000 volgers. We begonnen met een groep Teamers of mensen die één euro per maand via domiciliëring storten. Gelukkig steunen die mensen ons, anders mogen we met onze werking stoppen. We bouwden ook een terras uit naast ons dierenasiel. Van zodra het toegelaten is, kunnen mensen hier iets komen drinken. Ook deze opbrengst gaat naar ons kattenasiel en naar vooral de aankoop van voeding. Hoeveel kilo’s we nodig hebben per week? Och, daar stond ik nog nooit bij stil, maar daar kruipt veel geld in.”

(PD)

Wil je financieel steunen of wat voeding schenken? Surf naar Facebookpagina Hoop voor Zwervertjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier