Hoogste aantal opnames van België en toch liggen onze ziekenhuizen niet vol: hoe komt dat?

© belga
Olaf Verhaeghe

Met 116 coronagerelateerde ziekenhuisopnames spant West-Vlaanderen in juli de kroon in ons land. Nochtans neemt de druk op de ziekenhuizen, ondanks de vele nieuwe opnames, amper toe: er liggen deze vrijdag ongeveer evenveel mensen in het ziekenhuis als begin deze maand. Hoe komt dat? “De ligduur van de patiënten is een stuk korter. Ze zijn er een stuk minder erg aan toe dan tijdens de eerste golf”, klinkt het bij AZ Delta.

Wat is er aan de hand met de ziekenhuisopnames in West-Vlaanderen? Tussen 1 en 30 juli werden in onze ziekenhuizen maar liefst 116 coronapatiënten opgenomen, het hoogste cijfer van heel België. De piek qua ziekenhuisopnames is duidelijk te merken op het einde van de tweede en in de derde week van juli.

Ter vergelijking: in Antwerpen werden de voorbije maand 67 mensen opgenomen, in Limburg 46, Oost-Vlaanderen 41 en in Vlaams-Brabant amper zeven. De ziekenhuiscijfers worden algemeen aanvaard als een betere graadmeter van de ernst van de epidemie en volgen gemiddeld vijf à acht dagen na de piek in het aantal besmettingen. Dat doet vermoeden dat Antwerpse en Oost-Vlaamse ziekenhuizen zich schrap moeten zetten voor wat heel binnenkort op hen afkomt.

Jongere mensen

Opvallend is wel dat ondanks de vele nieuwe opnames, de absolute druk op de ziekenhuizen amper toenam. Waar er op 1 juli 32 mensen omwille van het coronavirus gehospitaliseerd waren, waren er dat op 30 juli in totaal 39. Eén iemand ligt op intensieve zorgen en moet worden beademd.

Dat de cijfers in juli grotendeels stabiel blijven en de laatste dagen zelfs dalen, heeft te maken met het aantal mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen. Met andere woorden: voor elke patiënt die binnenkomt, is er iemand die het ziekenhuis mag verlaten. Dat valt volgens Lieven Wostyn, medisch directeur van AZ Delta, op twee manieren te verklaren.

De mensen die nu met een coronabesmetting in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn gemiddeld gezien vijf jaar jonger dan de patiënten van de eerste golf. “Bij AZ Delta ligt de gemiddelde leeftijd op dit moment op iets minder dan 70 jaar. Naast een aantal vijftigers en zestigers ligt ook één persoon van dertig jaar in het Roeselaarse ziekenhuis. In de piekperiode in april bedroeg de gemiddelde leeftijd nog 75 jaar”, klinkt het.

“De ligduur van de patiënten is met gemiddeld 9,8 dagen een stuk korter dan tijdens de eerste golf”, aldus Lieven Wostyn nog. “Wie nu wordt opgenome, is er gemiddeld gezien ook een stuk minder erg aan toe. Sommigen kunnen na amper twee dagen opnieuw naar huis, gelukkig maar. Daarnaast zien we ook veel asymptomatische patiënten, mensen die worden opgenomen met een andere aandoening maar die toch positief testen op het virus. Zij hebben geen klachten van het coronavirus, maar komen bijvoorbeeld voor een operatie of met een heupfractuur. Die gewone pathologie hadden we tijdens de eerste golf niet.”

Piek van 56 patiënten

Op het hoogste punt de voorbije maand, op vrijdag 24 juli, lagen er 56 mensen in het ziekenhuis. Niet te vergelijken uiteraard met de situatie begin april toen meer dan 670 mensen op hetzelfde moment in West-Vlaanderen gehospitaliseerd waren. AZ Delta in Roeselare vangt op dit moment met 18 mensen op de covidafdeling het hoogste aantal coronapatiënten op. AZ Groeninge heeft twaalf mensen op de corona-afdeling liggen. In AZ Damiaan in Oostende en het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper ligt intussen niemand meer met een coronabesmetting.

Wel zijn onze ziekenhuizen helemaal voorbereid op een eventuele sterke stijging de komende dagen en weken. Alle draaiboeken liggen klaar. Op dit moment is het gebruik van die scenario’s nog niet aan de orde. “In vergelijking met begin juli – toen onze covidafdelingen zo goed als leeg waren – is het inderdaad drukker, maar zorgen hebben we ons de voorbije weken niet gemaakt”, aldus Lieven Wostyn nog. “We waren waakzaam en voorbereid, dat wel. Intussen is ook de tweede covidafdeling open: op het drukste moment in juli lagen daar 29 patiënten. De personeelsbezetting hebben we niet aangepast. Maar mocht dat nodig blijken, kunnen we meteen opschalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier