Uit een doorlichting van de Stedelijke Kunstacademie door de onderwijsinspectie in april 2017 bleek dat ingrijpende verbeteringen aan de infrastructuur noodzakelijk waren om te kunnen blijven voldoen aan de onderwijsnormen voor deeltijds kunstonderwijs. "De vroegere politiebureaus onder de academievleugel hebben een complete facelift ondergaan", zeggen schepen van Gemeentelijk Patrimonium Joris Vande Vyvere (CD&V) en Jonas Calle...

Uit een doorlichting van de Stedelijke Kunstacademie door de onderwijsinspectie in april 2017 bleek dat ingrijpende verbeteringen aan de infrastructuur noodzakelijk waren om te kunnen blijven voldoen aan de onderwijsnormen voor deeltijds kunstonderwijs. "De vroegere politiebureaus onder de academievleugel hebben een complete facelift ondergaan", zeggen schepen van Gemeentelijk Patrimonium Joris Vande Vyvere (CD&V) en Jonas Callens, directeur van de Stedelijke Kunstacademie.Door de uitbreiding heeft men alle publieke en gemeenschappelijke functies naar het grondniveau kunnen brengen. "De administratie met directie en secretariaat betrekt sinds de herfstvakantie twee vernieuwde ruimtes en is nu veel toegankelijker voor bezoekers. Op die manier is er ook meer sociale controle, terwijl voorbijgangers echt kunnen zien dat onze academie bruist van de activiteit", zegt Jonas. De ingang van de bijkomende vleugel vormt meteen ook de hoofdingang.Beneden is er ook een polyvalente zaal, die kan worden gebruikt als project- en tentoonstellingsruimte, hoorzaal voor lezingen en leslokaal. "Zo heeft een rolstoelgebruiker niet meer het probleem dat hij boven moet zien te geraken." Een nooduitgang in de nieuwe vleugel doet ook dienst als ingang voor rolstoelgebruikers en twee treden op het gelijkvloers zijn deels vervangen door een hellend vlak.In de vroegere politielokalen werden twee kleine lokalen verenigd en een binnenmuur gesloopt om te kunnen fungeren als kunstbibliotheek, de centrale ontmoetingsplek. "De centrale wandelgang is gerestaureerd tot een dankbare tentoonstellingsruimte voor groepstentoonstellingen."De vrijgekomen bureaus op de eerste verdieping krijgen gefaseerd een omvorming tot atelierruimte voor de nieuwe en succesvolle studierichting 'cross-over-project', waar ervaren leerlingen opleidingen als keramiek en schilderkunst kunnen combineren."Ook het buitenschrijnwerk van het volledige gebouw werd vervangen. Deuren en vensters zijn nu ook veiliger bruikbaar", zegt schepen Vande Vyvere. Een andere belangrijke verbetering is de installatie van een nieuwe brandcentrale met doormelding. Overal hangt nu ook ledverlichting.(TVW)