Hoofdmannen van Gemene- en Loweiden waken over behoud open ruimte in Assebroek

Marc Vandepitte is ook voorzitter van de Brugse Autonome Bierproevers, die jaarlijks een bierfestival organiseren. (foto Davy) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt KW/Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het een gesprek aan met een figuur die zijn buurt uitademt. Deze week is dat Marc Vandepitte, een van de vijf hoofdmannen van de Gemene- en Loweiden in Assebroek.

De Bruggelingen kennen de Assebroekse verzekeraar Marc Vandepitte als de voorzitter van de vzw Brugse Autonome Bierproevers, die jaarlijks een bierfestival organiseren. Over de vijftiende editie in februari 2021 hangen omwille van corona grote vraagtekens. “In september neemt ons bestuur een beslissing, het kan zijn dat we een jaartje overslaan of een lightversie enkel voor streekgenoten op een veilige manier op touw zetten”, zegt Marc. Hij runt al 36 jaar lang een verzekeringskantoor langs de Astridlaan en is één van de vijf hoofdmannen van de Gemene- en Loweiden, een instelling met 950 ‘aanborgers’ die al sinds 1475 bestaat.

Ben je geboren en getogen in Assebroek?

“Ik zag het levenslicht in Olten in Zwitserland. Mijn vader werkte voor de Christelijke Mutualiteiten en was twee jaar directeur van een Intersoc-hotel in Engelberg. Tijdens een uitstap met een Kever kreeg mijn mama weeën, ik ben deels in de auto en deels in het ziekenhuis van Olten geboren. Maar mijn ouders waren afkomstig uit Assebroek, kort na mijn geboorte zijn wij teruggekeerd naar onze heimat. Ik liep lagere school in De Meersen en volbracht mijn humaniora in OLVA. Ik had een carrière in het onderwijs voor ogen en volgde de opleiding tot onderwijzer in de Brugse Normaalschool.”

“Onverwachts kruiste de verzekeringswereld mijn pad. Na een opleiding tot verzekeringsmakelaar stichtte ik op 22-jarige leeftijd mijn eigen kantoor. In 36 jaar tijd heb ik de sector enorm zien evolueren. Toen ik begon, waren er nog geen computers. Voor elke klant had ik een fiche! Nu werken we quasi papierloos en ben ik één van de laatste die de baan opgaat en bij de klanten aan huis komt…”

Wie zijn de leden van de Gemene- en Loweiden?

“We noemen onszelf ‘aanborgers’. De 950 leden beheren samen 90 hectare gronden in twee Assebroekse gebieden. De Gemene Weiden bevinden zich tussen ‘t Leitje en de Sint-Lucaskliniek, de Loweiden grenzen aan het Ryckeveldebos. Het is iets unieks, we zijn allemaal mede-eigenaars van die landbouwgronden. Je kan enkel lid worden door erfopvolging. Sommige ‘aanborgers’ hebben een stukje grond in gebruik en betalen hiervoor een symbolisch gebruiksrecht. Wij waken over het behoud van deze open ruimte in Assebroek, maar kanten ons tegen de omvorming tot natuurgebied. Want dit zou te veel beperkingen inzake beheer veroorzaken. Nu grazen er koeien, zijn er volkstuintjes, worden er akkers onderhouden… Uiteraard zullen we nooit toestaan dat er in die weiden gebouwd wordt.”

Binnenkort worden er nieuwe hoofdmannen verkozen?

“De brieven voor de driejaarlijkse verkiezingen zijn net de deur uit. Kandidaten hebben nu 30 dagen de tijd om zich te melden. We zullen de algemene vergadering in september door corona moeten uitstellen. Die stemming is immers iets speciaals, er kan een hevige strijd losbarsten tussen de zittende hoofdmannen en de kandidaten. Het is een traditie dat op de dag van de verkiezing het zittend bestuur en elke kandidaat biertentjes plaatst en de ‘aanborgers’ trakteert. De populariteit van elke kandidaat kun je dan meten aan het aantal leden dat na de stemming aan het biertentje van zijn favoriet aanschuift.”

“Overigens kampte onze vereniging 70 jaar geleden met geldnood door de hoge grondlasten. Toen zijn gronden langs de toegangswegen tot de Gemene Weiden voor 99 jaar in cijnspacht gegeven. De straatnamen Gemene Weideweg Noord nabij het Fort van Beieren in Dudzele en Gemene Weideweg Zuid in Assebroek herinneren daaraan. Het gaat onder meer om gronden in De Linde in Sint-Kruis, waarop nu mooie villa’s staan. Over 30 jaar keren die gronden terug naar onze gemeenschap. Dat bezorgt notarissen hoofdbrekens…”

Hoe heb je Assebroek zien evolueren?

“De voorbije jaren was er een leegloop van de kleinhandel. Binnen een straal van 50 meter rondom mijn kantoor in de Astridlaan zijn er zeven winkels verdwenen. Assebroek mag zich gelukkig prijzen, het is één van de weinige Brugse deelgemeenten met nog drie echte volkscafés! In feite is Assebroek de mooiste plek op aarde! Ons land heeft de beste sociale voorzieningen en een heel gevarieerd klimaat. Daar bovenop komen de grote Assebroekse troeven: deze deelgemeente is omzoomd door natuurgebieden, op een kwartier ben je met je auto aan zee op het grootste strand ter wereld, in vijf minuten fiets je naar de stad. En als je een beroerte of een hartstilstand hebt, kom je terecht in het AZ Sint-Lucas, een ziekenhuis ingebed in het groen! Waar anders dan in Assebroek kun je beter leven?”

Is er dan niets dat voor verbetering vatbaar is in Assebroek?

“De knip van de Sparrestraat is een foute beslissing. Bewoners klaagden over doorgaand verkeer, bijna niemand vulde de enquête in. Gelukkig gaat het om een proefproject. Hopelijk komt de stad tot inzicht en wordt in november het verkeer opnieuw doorgelaten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier