Hoofdinspecteur Ignace Vanelslander uit Westrozebeke is met pensioen bij de politie

(foto JCR)©JOKE COUVREUR
(foto JCR)©JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Ignace Vanelslander (61) is na een carrière van 37 jaar politieman àf. Het grootste deel van zijn loopbaan speelde zich in Staden af, op een aantal jaren Vleteren en Zonnebeke en een start bij de Roeselaarse politie na. Sociaal zijn en inlevingsvermogen hebben, zijn volgens Ignace de eigenschappen van een goede politieman. Nu hij met pensioen is, zal Ignace veel op de fiets te zien zijn.

Ignace startte zijn carrière bij de politie in Roeselare. “Bij de politie gaan was niet echt een droom”, vertelt Ignace. “Toen ik begin de jaren 80 van school afging, was het volop economische crisis. Je werd meestal ook niet aangeworven als je nog je legerdienst moest vervullen. Eens mijn legerdienst achter de rug, waagde ik mijn kans bij de politie in Roeselare toen ik hoorde dat er examens zaten aan te komen. Er daagden toen meer dan 100 man op. Uiteindelijk bleven we na de schriftelijke proef nog met 25 over. Ik ging op 1 mei 1984 aan de slag in Roeselare.”

Veldwachter in Westrozebeke

“Ik ben afkomstig van Westrozebeke. Toen ik hoorde dat de toenmalige veldwachter er met pensioen ging, waagde ik de overstap en werd ik in 1988 veldwachter in Westrozebeke. Het Groot-Stadense politiekorps telde toen nog een collega-veldwachter in Oostnieuwkerke en een aantal veldwachters in Staden. Na de politiehervorming werd ik bij de post Staden van de politiezone Arro Ieper ingedeeld”, vertelt Ignace.

Ignace was ook een drietal jaar buiten Staden actief. “In 2006 werd ik coördinator van het lokaal commissariaat Vleteren, in 2007 nam ik dezelfde functie waar in het lokaal commissariaat Zonnebeke”, weet Ignace. “Sedert januari 2009 was ik lokaal coördinator in Staden.”

“Je kan die functie best vergelijken met die van een brigadecommandant bij de vroegere Rijkswacht. Ik gaf daarbij leiding aan de mensen van de plaatselijke politiepost, kreeg opdrachten van de zonechef en verdeelde het werk onder mijn mensen.”

“Een goede politieman moet volgens Ignace sociaal zijn en inlevingsvermogen hebben. “Je moet kunnen omgaan met iedereen”, stelt Ignace, “Bij wijze van spreken zowel met de baron als met iemand uit een sociale wijk. Je moet je ook kunnen inleven in de situatie van een ander. De dag waarop ik gebeld werd dat mijn vrouw betrokken was in een ongeval waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen, besefte ik dat des te meer.”

Confrontaties vermijden

“Het komt erop neer dat je mensen moet behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Een goede politieagent vliegt er ook niet direct in, maar probeert confrontaties te vermijden. Je tong is daarbij je beste wapen. Een vermeden gevecht is sowieso een gewonnen gevecht.”

Ignace was ook diefstalpreventie-adviseur, beroepenvoorlichter voor mensen die een loopbaan bij de politie beogen, lid van de werkgroep intra-familiaal geweld en lid van het zonaal fietsteam.

“Dat team is ideaal om ingezet te worden bij grote manifestaties zoals het Folkfestival in Dranouter en de Rally van Ieper”, vertelt Ignace. “In Staden deed ik dan weer plaatsen aan die met de auto minder bereikbaar zijn en begeleidde ik ook jaarlijks de zesdejaars van de Westrozebeekse lagere school op hun tocht naar Roeselare waar ze op het eind van het schooljaar de middelbare scholen bezoeken. Ik kon hen zo ook op wijzen op wat ze moesten letten onderweg eens ze een paar maanden later de tocht alleen moesten doen.”

Fietsen is grote passie

Fietsen is overigens de grote passie van Ignace. “Nu ik met pensioen ben, zal ik vaak op de fiets te zien zijn”, aldus Ignace. “Ik ben al 40 jaar lid van WTC Recht Voor Allen en zit er ook in het bestuur. Elke week fiets ik een flink aantal kilometers. Ik stippel immers ook de ritten van de club uit en fiets die één of twemaal vooraf zodat we niet met onaangename verrassingen zoals werken te maken krijgen waardoor we van onze route moeten afwijken.”

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier