Hoofdarts AZ Sint-Lucas pleit opnieuw voor mondmaskerplicht voor kinderen vanaf zes jaar

© Getty Images
Redactie KW

De hoofdarts van het AZ Sint-Lucas in Brugge opent opnieuw het debat over mondmaskers bij kinderen jonger dan twaalf jaar. Hij doet dat nadat afgelopen week drie kinderen die besmet geraakten met het coronavirus bij hem in het ziekenhuis belandden. “Als kinderen maskers kunnen dragen voor Halloween moet een mondmasker ook wel lukken”, zegt hij.

Twee peuters van ongeveer twee jaar en een kind van elf jaar oud. Zij belandden afgelopen week allemaal in het AZ Sint-Lucas in Brugge nadat ze met het coronavirus besmet raakten. Opvallend, want het gaat om de jongste coronapatiënten in West-Vlaanderen die in het ziekenhuis terechtkwamen.

Het gaat bovendien om kinderen zonder onderliggende medische problematiek. En toch was hun toestand ernstig genoeg om hen in het ziekenhuis op te nemen. “Een ziek kind dat naar het ziekenhuis wordt gebracht, wordt daar echt niet zomaar gehouden”, zegt Dirk Bernard, hoofdarts van het ziekenhuis. Hij wil verder niet dieper op de medische toestand van de kinderen ingaan.

Vanaf zes jaar

De twee jongste kinderen mochten het ziekenhuis ondertussen wel al verlaten. De tiener in kwestie wordt nog steeds op de pediatrie verzorgd. Voor hoofdarts Dirk Bernard kwamen de drie opnames als een verrassing. Hij vindt het dan ook tijd om aan de alarmbel te trekken.

“Het percentage kinderen dat ziek wordt, is waarschijnlijk relatief klein”, zegt hij. “Maar als het virus nu door de scholen en dus door de jongeren raast, dan heb je nu en dan toch iemand van die leeftijdscategorie die in het ziekenhuis belandt. En dat is wat we nu dus zien.”

Volgens de hoofdarts is het dan ook hét moment om de ondergrens voor het dragen van een mondmasker opnieuw te bekijken. Hij vindt het zelf een goed idee om kinderen vanaf zes jaar een mondmasker te laten dragen op school en wil het debat graag op gang brengen.

Oorlogssituatie

“Ik wil het geen oproep noemen. En als het toch die titel krijgt, dan is het een oproep om het ernstig te gaan overwegen. Ik hoorde het experts eerder ook al zeggen. Kinderen vanaf zes jaar zouden op school een mondmasker moeten dragen. Ik zie eerlijk gezegd niet meteen een probleem. Als kinderen een masker kunnen dragen voor Halloween, dan moet een mondmasker toch ook wel kunnen. “

In het AZ Sint-Lucas liggen momenteel in totaal 22 covidpatiënten. Er is plaats voor 30 patiënten en vanaf maandag wordt die capaciteit verdubbeld. “Maar we mogen ons niet vergissen: we zitten in een oorlogssituatie. De oproep van de ziekenhuizen voor een volledige lockdown komt niet uit het niets. We zijn in de eerste golf kinderen verloren: ik herinner me een verhaal uit Gent en eentje in Wallonië. Laat ons dat in de tweede golf niet meer tegenkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier