Hoofdarts AZ Groeninge maakt tussenbalans op: “Drukker dan tijdens eerste golf”

"Natuurlijk proberen wij altijd een neuslengte of twee vooruit te kijken", zegt Serge Vanderschueren, hoofdarts van AZ Groeninge. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In AZ Groeninge is op dit moment alles nog onder controle. De covidafdelingen worden er stelselmatig uitgebreid en de afgelopen weken werden er tien mensen van andere ziekenhuizen opgevangen. “Als alle bedden vol liggen, dan kijken we onder andere naar Kortrijk Xpo”, weet hoofdarts Serge Vanderschueren.

Voorlopig zit dat er niet aan te komen. “Integendeel, onze eerste ontslaggolf zit eraan te komen. Het is wel drukker geweest dan tijdens de eerste golf. Er komen ook nog steeds patiënten bij”, klinkt het bij hoofdarts Serge Vanderschueren.

Exacte cijfers wil het ziekenhuis niet kwijt. “Ware het niet van de tien mensen die we opgevangen hebben uit andere streken, onze curve zou stilaan beginnen dalen.”

Goed nieuws dus, maar dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. “Natuurlijk proberen wij altijd een neuslengte of twee vooruit te kijken”, aldus de arts. “Tijdens de eerste golf zagen we Kortrijk Xpo als noodoplossing indien nodig. Die draad kunnen we gemakkelijk opnieuw oppikken. Je moet immers niet wachten met blussen tot het hevig brandt.”

Je moet niet wachten met blussen tot het hevig brandt – Serge Vanderschueren, hoofdarts AZ Groeninge

Het ziekenhuis bouwde stelselmatig andere afdelingen af, om voldoende bedden voor coronapatiënten te kunnen voorzien. “In eerste instantie waren dat de afdelingen waar niet-dringende operaties werden uitgevoerd, zoals opgelegd door de overheid. Maar ondertussen moesten ook heel wat internistische afdelingen bedden afstaan. Maar daar kwam sowieso al minder volk naartoe. Mensen zeggen zelf hun niet-dringende ingrepen en consultaties af, nog voor wij dat kunnen doen. In principe is elke afdeling daar vatbaar voor. In AZ Groeninge hebben we meer dan 1.000 bedden, we kunnen daar dus nog wel even mee doorgaan. Probleem is wel dat de kwaliteit van de zorg op dat moment niet meer van topkwaliteit zou zijn. Maar opnieuw, dat is nog lang niet het geval in AZ Groeninge.”

Niet twijfelen

De hoofdarts doet wel nog een warme oproep naar mensen die bewust weg blijven uit het ziekenhuis. “Voor niet-dringende zaken moedig ik dat zeker aan. Maar wie echt een probleem heeft, moet niet twijfelen om langs te komen. Ook op die manier heeft de crisis al levens geëist. Maar dat is niet nodig. Onze mensen staan ook voor patiënten met andere kwalen nog steeds paraat.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.