Honorary Life Membership voor 98-jarige oorlogsveteraan George Sutherland

© (Foto Eric Compernolle)
Redactie KW

De 98-jarige oorlogsveteraan George Sutherland uit Poperinge kreeg de Honorary Life Membership aangeboden, de hoogste eer die de Clan Sutherland Society in Scotland kan toekennen. Vanuit stad Poperinge zal George binnenkort het ereburgerschap mogen ontvangen en binnenkort wordt hij samen met Talbot House verwacht op een audiëntie op het Koninklijk Paleis.

Afgelopen mei deed George Sutherland zijn #WalkwithGeorge als steun voor het Poperingse Talbot House, dat door de coronacrisis van de ondergang moest worden gered. Hij wandelde van zijn oude werkplaats Lijssenthoek Military Cemetery naar de ‘Every Man’s Club’. Zo zamelde hij geld in om het voortbestaan van Talbot House te verzekeren. Via een crowfundingactie werd ondertussen al meer dan 130.000 euro ingezameld. Zowel het gastenverblijf als het museum is terug open in Talbot House.

Honorary Life Membership

“George Sutherland is een Poperingse Schot die, net als zijn heel familie, zijn hele leven lang werkte voor de Britse oorlogsgraven. Hij is bijzonder toegewijd en gaat nog bijna dagelijks langs bij zijn ‘jongens’. Tijdens WO2 nam hij dienst bij de Britse luchtmacht en vocht zo mee voor zijn geadopteerde land, België”, zegt Simon Louagie, Talbot House manager. De Poperingse Schot kreeg op zaterdag 22 augustus de Honorary Life Membership aangeboden in het Talbot House. Dat is de hoogste eer die de Clan Sutherland Society in Scotland kan toekennen. Lid van de Clan Sutherland Society in Scotland (CSSS) Philippe Blommé uit Wervik mocht de Honorary Life Membership uitreiken.

“Toen ik in mei laatstleden over de prestatie van George hoorde en zijn naam Sutherland vernam was het voor mij heel duidelijk dat deze man het respect verdiende om door deze clan geëerd te worden. Ik schreef de President aan en deed hem het verhaal uiteen”, zegt Philippe Blommé. “Kort daarna kreeg ik antwoord dat het de wens was van de Clan-Chief Lord Alistair Sutherland 25th Earl of Sutherland, de Clan-President Mark Sutherland en de voltallige Council om George Sutherland uit Poperinge te eren voor zijn prestatie om geld in te zamelen voor het Talbot House te Poperinge via crowdfunding tijdens zijn wandeling van Lijssenthoek Military Cemetery naar Talbot House”, vertelt Philippe Blommé.

“Ook zijn jarenlange inzet als werknemer voor het Commonwealth War Graves Commission om zorg te blijven dragen voor de overleden slachtoffers van beide oorlogen en die voor onze vrijheid hebben gestreden worden bijzonder gewaardeerd. Daarom hebben de Clan-Chief, de President en de voltallige Council unaniem beslist om aan George Sutherland de Honorary Membership of the Clan Sutherland Society in Scotland te overhandigen welke de hoogste onderscheiding is waarover de clan beschikt.” De Poperingse Schot kreeg het certificaat en een brief van Clan President Mark Sutherland-Fischer overhandigd.

Audiëntie op het Koninklijk Paleis

Het worden nog drukke tijden voor de Poperingse Schot. Op maandag 31 augustus wordt er in de Poperingse gemeenteraad gestemd over het toekennen van het ereburgerschap van de stad Poperinge aan George Sutherland. “Samen met Talbot House wordt George ook verwacht op een audiëntie op het Koninklijk Paleis binnen een tweetal weken waarbij de Koning hem ook wenst te bedanken voor zijn inzet tijdens de voorbije sluiting van Talbot House. Hij kijkt al uit om een ‘cup of tea’ te drinken met de Koning en hem over zijn WOII avonturen te vertellen”, zegt Simon Louagie. “Op 16 oktober volgt nog een Schotse weekend in Talbot House met Lord Hay & Lord Sutherland in aanwezigheid waar dit alles nog eens officieel gemaakt zal worden. Een hele boterham voor een man van 98 jaar die zeker niet gaat zweven van dit alles. Hij blijft er zeer nuchter over. Hij is vooral blij dat hij weer onder de mensen mag komen. Zijn twee zonen wonen in Engeland, dus hij zat vooral in een bubbel van 1. Het is voor hem een enorme opsteker dat hij weer buiten mag komen. Deze erkenningen ziet hij als een erkenning voor zijn familie en voor de doelgroep van Poperingenaars met Britse roots.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier