Honing slingeren bij de Damse bijentuin

Op de foto herkennen we Romy Guilini en Nicolas Stas, twee toegewijde imkers. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zaterdagnamiddag werd de eerste honing afkomstig van de bijentuin bij de bibliotheek in Sijsele (Damme) geoogst. Er kwamen heel wat nieuwsgierigen langs om het boeiende proces van het ‘slingeren’ van de honing te bekijken.

Dat de Stad Damme iets met bijen heeft is al langer bekend. Zo zorgt de groendienst al enkele jaren voor ‘bijenvriendelijke aanplantingen‘en ook het onderhoud van de bermen en plantsoenen wordt zo uitgevoerd dat het voor de bijen een aantrekkelijke omgeving vormt.

Bijen hebben nood aan een zo groot mogelijk diversiteit en bloemen met ‘open kelken’ waaruit ze veel voeding kunnen halen waardoor ze op hun beurt kunnen zorgen voor een goede bestuiving. Met de aanleg van een heuse bijentuin bij rondom de bibliotheek van Sijsele schakelde de Stad Damme nog een stukje hoger. Deze bijentuin, die nu in volle bloei staat, kreeg begin juni zelfs de titel van ‘Mooiste bijentuin van Vlaanderen‘. In de bijentuin zijn ook bijenkasten en korven aanwezig. Deze worden opgevolgd en gecontroleerd door Romy Guilini en Nicolas Stas.

Romy en Nicolas, die in Moerkerke wonen, ontwikkelden zich tot fervente en toegewijde imkers. Bij hen thuis in Moerkerke produceren ze nu al enkele jaren op kleinschalige basis eigen honing van de bijenkasten in hun tuin, onder de noemer ‘Humboldt honing‘. “Humboldt is een bekende natuurkundige die ook heel veel onderzoek deed naar de bijen”, verduidelijk Romy Guilini.

Humboldt honing.
Humboldt honing.© PDV

Romy en Guilini verzorgen ook al bijenkasten in Damme, aan ‘de Lieve’, en stelden aan het stadsbestuur ook de vraag of ze ook in de tuin van de bibliotheek kasten mochten plaatsen. “Het stadsbestuur ging in op die vraag en zo is het eigenlijk tot een mooie samenwerking gekomen. Toen is ook het idee voor de uitbouw van de bijentuin ontstaan én de deelname aan die wedstrijd voor mooiste bijentuin”, zegt Romy.

“En nu kunnen we dus voor de eerste keer de honing van de bijenkasten in de tuin van de bibliotheek oogsten. Dat oogsten gebeurt door de honingraten uit de kasten in een trommel te plaatsen en die via een hendel te laten draaien. Dat heet het ‘slingeren‘ van de honing. Door de draaibeweging wordt alles mooi losgemaakt en verkrijgen we een mooie gladde honing. We zetten dan een kraantje open en zo loopt de honing in de emmers. De honing bottelen we nog niet direct in potjes, dat duurt toch wel een maand. Want om te vermijden dat de honing al te vlug zou kristalliseren, vast worden dus, roeren we de eerste maand iedere dag eens in de potten. Er zijn hier vandaag al heel wat mensen langs geweest om een potje honing te komen maar zeker ook om veel vragen te stellen. Als gepassioneerde imkers geven wij echter maar wat graag een woordje uitleg over de bijen en de honingoogst.”

De bijentuin, Eikelberg 1 in Sijsele, is doorlopend toegankelijk voor het publiek en in de bibliotheek loopt een tentoonstelling over de bijen en de productie van honing.

Ontdek hier hoe de honing geslingerd wordt.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier