Hondje Laika sterft pijnlijke dood na het eten van rattenvergif in Oostende

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dorine Tahon (63) wil na de pijnlijke dood van haar hondje vorige week vrijdag, andere eigenaars van honden waarschuwen. Laika, de Jack Russell van Dorine, overleed na het eten van rattenvergif in vlees verwerkt aan de Spuikom.

Volgens verschillende buurtbewoners is het overlijden van Laika geen alleenstaand geval. De laatste weken stierven naar eigen zeggen al vier honden nadat ze rattenvergif hadden gegeten. 16 jaar lang had Dorine veel liefde en gezelschap van haar hond. In april overleed haar hondje en bleef Dorine alleen achter. De alleenstaande Dorine besloot niet bij de pakken te blijven zitten en schafte zich een puppy aan. De Jack Russell Laika zou de leegte na het overlijden van haar trouwe viervoeter moeten opvullen.

“Laika en ik hadden een sterke band, al van in het begin” zucht Dorine. “Laika had veel aandacht nodig, maar ik had alle tijd om haar die te geven. Elke dag maakten we een fikse wandeling langs het water van de Spuikom.”

Dat deden Dorine en Laika tot het noodlot toesloeg. “Vorige week woensdag liep ik zoals gewoonlijk met Laika langs het water. Toen ik haar op een gegeven moment iets zag binnen happen, trok ik haar meteen weg. Maar gulzig als ze was had ze wat er lag, al binnen geschrokt.”

Een lijdensweg

Dat was meteen de start van een lijdensweg van enkele dagen voor Laika, die uiteindelijk tot haar dood zou leiden. “Na de middag merkte ik dat Laika zich niet goed voelde”, gaat Dorine verder. “Toen haar toestand verslechterde contacteerde ik meteen de dierenarts. Die kwam onmiddellijk langs en gaf Laika drie prikjes. Ze zou zich snel beter voelen en inderdaad: Laika voelde zich tegen de avond veel beter.”

Dat Laika zich beter voelde was geen garantie op genezing, integendeel. “Ook de volgende morgen zag Laika er nog goed uit”, vertelt een zichtbaar emotionele Dorine. “Maar tegen de middag begon ze naar adem te happen. De dierenarts kwam opnieuw ter plaatse en toen Laika begon bloed over te geven werden we meteen doorverwezen naar de dierenkliniek in Oudenburg. Daar bleek Laika rattenvergif gegeten te hebben.” Laika bleek niet meer te redden en overleed een dag later. Ze was een erg pijnlijke dood gestorven.

Dorine is er het hart van in. “Wie doet nu zoiets?”, vraagt ze zich af. “Dat zijn volgens mij mensen zonder hart.” Dorine waarschuwde mensen via haar Facebookprofiel en dat werd bijna 500 keer gedeeld. Een buurtbewoner hing affiches in de buurt om andere eigenaars van dieren te verwittigen. “Het is al lang niet meer de eerste keer dat zoiets gebeurt in de buurt. Iemand stopt rattenvergif in vlees en gooit die op de plaatsen waar veel honden komen. Onmensen zijn het”, aldus Dorine.

Nieuw hondje

Dorine kocht ondertussen een nieuw hondje en noemde haar Mila. “Ze doet me zo erg denken aan Laika. Nu ben ik echter op mijn hoede. Ik wil dit geen tweede keer meemaken”, besluit Dorine. Dorine diende een klacht in bij de politie tegen onbekenden. Die onderzoekt de zaak.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.