Honderdtal mensen herdenken overleden kind tijdens Wereldlichtjesdag in Kortrijk

Elk jaar staan we op de 2de zondag van december even stil bij alle overleden kinderen. Mensen worden gevraagd om een kaarsje te branden eens het donker wordt. Met die symboliek probeert men de wereld letterlijk wat lichter te maken voor de mensen die een kind verloren hebben.

“We willen tonen dat die kinderen en jullie pijn om hun verlies niet vergeten zijn. Vaak wordt er niet of niet meer bij stilgestaan, of te licht overheen gegaan. Onmacht, onbegrip, ongeduld,… trekken soms een muur op tussen wie een kind verloor en de anderen. Soms zelfs tussen lotgenoten onderling. Verlies is zo ongelofelijk intiem en persoonlijk. Vanavond willen we al die muren slopen en één worden. Plaats maken voor verbondenheid.” Aldus Katrien Callens van het huisvandeMens Kortrijk.

Onder de aanwezigen was ook een moeder die haar kind op jonge leeftijd verloor bij een fietsongeval. Ze liet haar kaarsje branden met de bijzondere woorden “Now You See The Heart” en een rasta man op geprint. “Dit is een zeer moeilijk moment voor mij maar het is goed te weten dat je er nooit alleen voor staat. Herdenkingen als deze zijn zeer belangrijk voor mij“,vertelt de mama emotioneel.

Het kaarsje waarop de tekst
Het kaarsje waarop de tekst “Now You See The Heart en de rasta man geprint staat.© TV

Ook Trui van de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen nam even het woord. “Een lichtcirkel vormen is het centrale moment van deze avond. Door de kaarsjes individueel, maar ook in verbondenheid aan te steken, onderstrepen we de solidariteit die we willen uitdragen op deze wereldlichtjesdag.”

Er daagden zo’n honderd mensen op om de herdenking bij te wonen. Sommigen bleven liever aan de kant staan. Het branden van een kaarsje riep bij hen erg veel emoties op. De opkomst lag in de lijn van de verwachting van de organisatie. Nadien kon nagepraat worden met een warme koffie of chocomelk zodat men elkaar een hart onder de riem konden steken.

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.