Honderdtal manifestanten verdedigen rechten van LGBTQIA+

De manifestatie lokte een 100-tal demonstranten.© Davy Coghe
De manifestatie lokte een 100-tal demonstranten.© Davy Coghe
Redactie KW

De anti-discriminatievereniging Campagne ROSA organiseerde zondagnamiddag in Brugge een manifestatie om de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap te verdedigen.

De organisatoren waren enkele dagen geleden misnoegd, omdat burgemeester Dirk De fauw (CD&V) in overleg met de politie enkel een ‘statische betoging’ wilde toestaan. Er mocht dus niet rondgelopen worden in de Brugse straten. Burgemeester De fauw wees er daarbij op dat de politie op die dag niet over voldoende mankracht beschikte om ook zo’n optocht in goede banen te leiden, want diezelfde namiddag was er braderie in de binnenstad.

Zondag omstreeks 15 uur verzamelde dan toch een kleine honderd manifestanten om te luisteren naar enkele toespraken en om strijdkreten te scanderen. Uiteraard was de Hongaarse premier Victor Orban, die een omstreden ‘homowet’ invoerde, kop van jut bij de manifestanten.

Maar de sprekers en organisatoren, met Frede Verleye van Campagne Rosa Brugge voorop, wezen er op dat er ook in eigen land nog veel geweld is tegen minderheden en dat het zelfdodingscijfer bij de LGBTQIA+-gemeenschap nog steeds beduidend hoger ligt dan gemiddeld.

Blijven strijd voeren

Frede Verleye wees erop dat het ook vandaag nog belangrijk blijft om strijdbaar te blijven. “De jaarlijkse Pride-optochten in ons land lijken steeds meer op een gecommercialiseerd feestje waar politieke partijen en bedrijven zich van hun beste kant willen tonen”, klonk het. “Onze eisen en het strijdbare karakter van deze beweging verdwijnen te veel naar de achtergrond. Het is echter nu meer dan ooit belangrijk om de strijd te blijven voeren.”

Ook de Links Socialistische Partij nam deel aan de manifestatie. Hoewel dus enkel een statische betoging was toegestaan, zetten de manifestanten zich toch in beweging en ging het van de Burg via de Breidelstraat naar de Wollestraat en zo via de Rozenhoedkaai en Braamberstraat naar de Vismarkt en terug naar de Burg. De politie was discreet aanwezig en liet betijen. Er deden zich dan ook geen incidenten voor.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier