Honderdduizenden planten dreigen verloren te gaan in Reningelst

© foto TP
Redactie KW

Zelfs in de sector van de sierteelt laat de coronacrisis zich stevig voelen. Erwin en Tine kweken al 20 jaar bloemen en planten in hun boomkwekerij en tuincentrum in Reningelst, maar honderdduizenden planten dreigen er nu verloren te gaan.

“Onze afzet gaat voornamelijk naar grote tuincentra”, vertelt Erwin Boutton (51). “Maart, april en mei zijn normaal topmaanden, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. De meeste klanten annuleren hun gereserveerde planten, want winkels moeten sluiten door het coronavirus. Honderdduizenden planten, bloemen, bomen, struiken, hagen en bodembedekkers blijven nu op ons bedrijf staan. Wellicht zullen we alles moeten vernietigen. Een plant is geen stoel of tafel, die je een poos aan de kant zet. Er is een beperkte houdbaarheid. Planten, die nu bloeien, kunnen we binnen 3 weken niet meer verkopen. De impact voor het bedrijf? Dat kan ik je volgend jaar vertellen, maar ik hoop dat er een compensatie komt.”

Een breed maatregelenpakket is absoluut noodzakelijk om zekere faillissementen door een volledig verloren verkoopseizoen te vermijden”, klinkt het bij AVBS, de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond. “Voor de meeste sierteeltproducten wordt 20 tot 85 procent van de omzet gerealiseerd in de periode van 15 maart tot 10 mei. Met het voorjaar en de komende feestdagen zoals Pasen, communiefeesten en Moederdag zou de Vlaming nu massaal naar tuincentra of bloemen- en plantenwinkels trekken om zijn of haar tuin of terras op te fleuren en bloemen te schenken.”

Prijs dramatisch gedaald

“Thuisverkoop van bloemen en planten mag sinds dinsdag niet meer en vele handelaars in sierteeltproducten sloten de deur. De prijs voor sommige teelten en bloemen is ronduit dramatisch gedaald en onverkocht product moet vernietigd worden. Siertelers zijn in paniek en schreeuwen om hulp. Rekening houdend met het realistisch scenario dat de maatregelen in duur worden verlengd, dreigt het verlies aan omzet voor de sector op te lopen tot 135 miljoen euro. Een opkoopregeling dringt zich op en moet de schade voor vernietiging – wegens onverkoopbaar product – helpen opvangen.”

Boerenbond en AVBS pleiten verder voor een vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor siertelers met behoud van pensioenopbouw en voor uitstel van andere bedrijfslasten. “We vragen ook gewaarborgde overbruggingskredieten om de opzet richting volgend seizoen te verzekeren. Brede promotiecampagnes kunnen de aankoop van bloemen en planten van bij ons in de volgende seizoenen ondersteunen.”

En de boer, die ploegt voort. “We zijn volop nieuwe planten aan het inpotten voor volgend jaar”, aldus Erwin. “Hopelijk durven de mensen straks weer een tuincentrum binnenstappen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier