Honderd kaarsjes voor Kortrijkzane Marie-Paul Buysschaert

Redactie KW

Marie-Paul Buysschaert vierde op zaterdag 14 oktober haar honderdste verjaardag in woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk.

Op zondag 14 oktober 1917 werd Marie-Paul Buysschaert geboren in Luigné in Frankrijk. Haar ouders waren er op de vlucht tijdens de eerste wereldoorlog. Later verhuisde het gezin naar de Veldstraat in Kortrijk. Marie-Paul groeide op als vierde in een gezin van vijf. Ze was de zus van Filiep Jaap, Frans, Filippina en Monique.

Marie-Paul ging in Kortrijk naar de lagere school. Later werd ze bediende bij onder meer Blekerij De Leie, Ververij Sint-Antonius en wisselkantoor Vermeulen. Ze waakte goed over de financiën.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam haar grote liefde Jozef Dhondt om het leven tijdens een zwaar bombardement. Haar wereld stortte in. Ze vond opnieuw de liefde bij Gaston die ze leerde kennen tijdens een Lourdesreis. Na vijf jaar kreeg Gaston een trombose waardoor hij gedeeltelijk verlamd werd. Marie-Paul kon de zorgen niet alleen dragen en vond hulp bij familie. Na zeven jaren van veel zorg overleed ook Gaston.

Marie-Paul stond heel haar leven in dienst van haar familie en is een echte familievrouw met het hart op de juiste plaats. Ze behield lang haar zelfstandigheid. Sinds 2006 woont ze in woonzorgcentrum Sint-Carolus. Ze gaat er regelmatig mee op uitstap. Ze is ook nog altijd lid van Okra Kortrijk en haar verjaardag wordt donderdag met de vereniging gevierd.

(EDB-foto JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.