Honderd jaar Winkelse harmonie De Kunstvrienden met uitgebreid feestprogramma

Leden en bestuur van harmonie De Kunstvrienden staan voor een feestelijk jaar 2020 waarin het 100-jarig bestaan van de harmonie gevierd wordt met tal van evenementen. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

In 2020 viert de Winkelse harmonie De Kunstvrienden haar 100-jarig bestaan. Een jubileum dat ze als vereniging niet zomaar kunnen laten voorbijgaan. Vandaar dat er, naast de standaardactiviteiten, heel wat extra’s op het jaarprogramma staan.

De eerste muziekvereniging in St.-Eloois-Winkel werd in 1870 opgericht door Eduard en Gustaf Vanneste. In 1879 werd onder impuls van pastoor Juliaan Viaene de katholieke fanfare Sint-Cecilia opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden alle activiteiten stopgezet. Na de oorlog begon de muziekvereniging opnieuw. In 1920 kwam er een splitsing in de Katholieke fanfare Sint-Cecilia en de Harmonie Kunst en Eer. De huidige harmonie verwijst naar dit jaar 1920 als stichtingsjaar

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een rustperiode ingelast. Tijdens de bevrijding speelde een groepje muzikanten, die de naam Harmonie De Kunstvrienden kreeg en onder leiding stond van dirigent Karel Descheemaeker.

De harmonie kreeg een nieuwe boost toen er in Winkel een bijafdeling kwam van de Izegemse muziekacademie. Gabriel Gheysen, die sterk met de uitbouw van deze academie en de jeugd bezig was, werd de nieuwe dirigent. In 1965 werd jeugdharmonie De Winkelse Piccolo’s opgericht, die uitgroeide tot een volwaardig harmonieorkest.

Topconcerten in De Spil

“Onze harmonie is in de loop van de voorbije honderd jaar geëvolueerd tot wat ze momenteel is: een prachtig orkest dat zeer hoog aangeschreven staat, met een vermaarde reputatie die weerklinkt tot ver buiten onze eigen dorpsgrenzen”, vertelt voorzitter Bernard Carton. “Getuige daarvan zijn onder meer onze jaarlijkse topconcerten in de Spil in Roeselare.”

Onze harmonie is geëvolueerd tot een orkest met een vermaarde reputatie tot ver buiten de dorspgrenzen

2020 wordt een feestelijk jaar en daar deed het bestuur extra inspanningen voor. “We willen van ons eeuwfeest iets groots maken. Er wordt een programma uitgedokterd op het ritme van de jaargetijden dat ons van het ene feestelijke event naar het andere zal leiden.”

Op 21 december 2019, putje winter, wordt al het startschot gegeven met een kerstconcert in samenwerking met de drie koren uit Groot-Ledegem.

Mensen samen brengen

“Musiceren en feesten gebeurt natuurlijk altijd met zoveel mogelijk mensen samen. We verwachten een gezellig weerzien met onze oud-muzikanten en talloze sympathisanten. Ook met onze Duitse vrienden uit Warbrug waarmee we verbroederd zijn. De fans van HaFaBra (HaFaBra is een samenvoeging van harmonie, fanfare en brassband, red.) zullen we verwennen met uitdagende en verrassende muziek.”

Om zo’n feestjaar in elkaar te boksen, zijn er natuurlijk veel sponsors nodig. Deze werden met de nodige egards verwelkomd tijdens de voorstelling van het feestprogramma. Maar harmonie De Kunstvrienden wil ook het goede doel steunen.

“De namen van de sponsors zullen ook weerklank vinden in onze betrachting om het project ‘t Ferm een duwtje in de rug te geven”, vertelt Karel Decheemaeker. “Cultuur en sociaal engagement moeten hand in hand kunnen gaan. ‘t Ferm is een kleinschalig huiselijk dagcentrum voor een 15-tal volwassenen met een beperking. Het is een hoeveproject met een grote openheid naar het dorp, hartje Rollegem-Kapelle.”

Feestprogramma

Het feestprogramma start op zaterdag 21 december 2019 met een kersconcert. Op 8 maart 2020 is er het jaarlijkse concert in De Spil in Roeselare met de wereldpremière van een compositie van Saul Gomez Soler. Op 30 maart 2020 is er een gastconcert van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht. Op 1 mei 2020 brengen De Kunstvrienden ‘Tournée Musicale’, een muzikale wandeling doorheen St.-Eloois-Winkel. En de dag er op, op 2 mei, is er het galaconcert door de harmonie De Kunstvrienden, een klank- en lichtspel met orkest en bekende solisten en artiesten. Op 19 september 2020 is er een stapmarsenparade door verschillende bevriende korpsen doorheen de straten. Op 26 december 2020 is de cirkel rond met opnieuw een kerstconcert, als feestelijke afsluiter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier