Honderd jaar Straete Kermis in Desselgem: Dankzij dit eeuwfeest zullen onze reuzen nog meer de blikvanger zijn

Redactie KW

Volksfeest Straete Kermis blaast eind september honderd kaarsjes uit. Hoe? Met een reuzenstoet en een retro. “Al zeker 15 lokale verenigingen hebben hun medewerking toegezegd”, blikt het organisatiecomité vooruit.

Als Straete Kermis in de Desselgemse Nieuwstraat in het laatste weekend van september van start gaat, is het meteen ook aan editie nummer 100 toe. In Waregem en de deelgemeenten is dit een record en het is allicht ook de oudste, nog actieve (wijk)kermis waarvan de elkaar opvolgende besturen door de jaren en decennia heen een heel trouw, feestend publiek aan zich wisten te binden. Dit jaar zal dat niet anders zijn. Integendeel, zelfs. Het huidig bestuur heeft grootste initiatieven op het programma staan. Zoals de organisatie van een grote stoet met onder andere de zeven reuzen die Straete Kermis telt. Yves Vandorpe, Katrien Deloof, Ruth Vanlancker en Bart Bracke geven tekst en uitleg. Samen met Marie Jeanne Coopman, Joselito Vuylsteke, Eveline Velghe, Wim Van Oosthuyse en Bert De Spiegelaere vormen zij het huidig bestuur.

“Het weekend van vrijdag 27 tot zondag 29 september wordt een van de belangrijkste in het bestaan van Straete Kermis. Honderd jaar is dan ook niet niets. Dat is ook het thema van de driedaagse. Een eeuwfeest vieren doe je met enkele extraatjes.”

“We gaan in elk geval een mooie stoet organiseren in de Nieuwstraat“, aldus het feestcomité. “Die vindt de zaterdag van de driedaagse plaats. Met wie allemaal? Onder andere met de steun van de lokale verenigingen en organisaties die erbij zullen zijn. Momenteel zijn het er al een vijftiental. Zo doet Unizo Desselgem mee, de minivoetbalvereniging, de petanqueclub, het handbal en de Pikkers. Dat zijn er alvast al een aantal die mee zullen opstappen. Vijf ervan doen dat met een versierde wagen of iets in die aard. Bedoeling is dat wij met deze feestelijke optocht door de straat eventjes terugblikken op de voorbije honderd jaar. De eerste Straete Kermis was onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog, in 1919. Vanaf dan tot nu moeten en zijn er veel heerlijke momenten geweest, leuke verhalen, anekdotes en grote dorpsfiguren. Kortom: al wie en wat van onze kermis altijd al een aangenaam feest heeft gemaakt. Daaraan zal de stoet zeker herinneren. Overigens: er mogen zich nog altijd groepen inschrijven die wensen deel te nemen. Momenteel zijn wij bezig met de opmaak van dit bijzonder evenement.”

Kunstschilder

Wie zeker van de partij zijn: de grote reuzen van de Nieuwstraat. Onder andere Stavie, Coletje en hun nakomeling Netjes die in 1997 alledrie werden geadopteerd door Straete Kermis van een vereniging uit Oudenaarde. Het ouderpaar stapte voor de eerste keer mee op tijdens de kermis van 1998. Zij kregen dan hun dochter Netje die in 2000 werd gedoopt, buiten voor het kerkgebouw van Desselgem. Daarnaast zijn er ook nog de reuzen Dolf en Marina, een schenking van wijk de Balling. En blijkbaar is er ook een Uncle Harry, die meestal op reis is en in 2004 via het Waregems stadsbestuur werd geadopteerd. Nog een weetje: een kunstschilder vereeuwigde nu al een tijdje geleden het gezin van Stavie op een buitenmuur aan het binnenpleintje halfweg de Nieuwstraat, waar de organisatie zijn grote feesttent opzet voor de optredens van artiesten en groepen. Straks komen er nog de portretten van de andere reuzen bij. Dat is alvast de verwachting.

“Onze reuzen zijn altijd al een blikvanger geweest”, aldus het feestcomité. “Straks nog meer dan vroeger, dankzij het eeuwfeest. Wij zijn intussen ook volop bezig met de samenstelling van het volledig programma van de kermisdriedaagse. Voorlopig kunnen we alleen enkele zaken meegeven waarvan we zeker zijn. De festiviteiten beginnen op vrijdagavond met een receptie voor de bewoners van de Nieuwstraat, onze sponsors en uiteraard ook het stadsbestuur. Aansluitend is er een optreden in de feesttent. Wie? Dat is voor later. Op zaterdag is het tijd voor de kermis met de stoet die start om 15.30 uur en na afloop diverse acts en optredens in de tent. Wij voorzien ook nog een superact, een beetje in de late uurtjes als het al donker is. De zondag heb je traditioneel de rommelmarkt kort na de middag. Plus animaties, nog eens optredens en dergelijke meer.”

Tentoonstelling

Nog een andere blikvanger zal de retro zijn over wonen, leven en werken in de Desselgemse straat. Daarvoor doet het comité een beroep op al wie verhalen kent van de voorbije honderd jaar, anekdotes en documenten heeft, maar ook foto’s, filmpjes, video’s en dergelijke. Op basis daarvan stellen zij een soort van tentoonstelling samen, onder andere door op bepaalde locaties foto’s en beelden op groot doek uit te hangen aan gevels en muren.

“Wie ons daarover informatie kan verstrekken, mag dit altijd via e-mail meedelen of aankloppen bij een van de bestuursleden”, aldus het feestcomité. “Om dat allemaal mogelijk te maken hebben we een feestbudget nodig. Onze sponsors doen zeker hun inbreng. Via de Cel Erfgoed mogen wij ook al rekenen op een subsidie. En de stad zelf geeft ons ook een financieel steuntje. Allicht zijn er nog andere initiatieven nodig voor fondsenwerving. Daar is iedereen van ons hard mee bezig.”

Deze bijzondere eeuweling biedt dus honderd jaar feesten aan. En het huidig feestcomité wil dat samen met iedereen uitgebreid vieren, door er een fantastische driedaagse van te maken die mikt op nostalgie, amusement en vooral veel festiviteiten. Sinds begin dit jaar vergaderen zij heel regelmatig, omdat er hen een serieuze taak wacht: de viering van een honderdjarige en een feest dat niet onopgemerkt voorbij mag en zal gaan.

Dat dergelijk volksfeest elk jaar opnieuw vanaf de eerste editie kort na de Eerste Wereldoorlog tot nu anno 2019 op de affiche staat, is een krachttoer. Alles hangt altijd af van de inzet en het enthousiasme van de organisatie die er elke twaalf maanden haar schouders onder zet. In de Nieuwstraat zijn ze daar al honderd jaar in geslaagd. En dat is zeker in het Waregemse, misschien wel in de hele Zuid-West-Vlaamse regio een unicum. Overigens: Straete Kermis moet een van de oudste wijk- of straatkermissen van West-Vlaanderen zijn.

Info: www.straetekermis.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.