Honderd jaar bakkerijgeschiedenis in Reninge dreigt verloren te gaan

Redactie KW

Bakkerij en Spar-winkel Lemahieu is een begrip in Reninge en omstreken. Maar uitbaters Henri Lemahieu en Josée Vandendriessche zetten er eind dit jaar definitief een punt achter. De zaak staat te koop, maar voorlopig is er nog geen overnemer. Zo dreigt een stukje bakkerijgeschiedenis in Reninge te verdwijnen.

Henri Lemahieu (65) en Josée Vandendriessche (65) baten al 34 jaar de bakkerij en de Spar-buurtwinkel in de Ieperstraat in Reninge uit. “De bakkerij werd in 1920 gesticht door mijn grootvader, die ook Henri heette”, zegt bakker Henri Lemahieu. “Dat is dus dit jaar precies honderd jaar geleden. Zijn zoon André nam de zaak samen met zijn vrouw Germaine Huyghe over in 1952. Mijn vrouw en ik runnen de bakkerij en winkel sinds 1986.”

Maar het dreigt een verjaardag in mineur te worden voor de uitbaters. Eind dit jaar stoppen Henri en Josée definitief en er is nog geen overnemer voor de zaak gevonden. Als gevolg van vele geruchten die de ronde doen, willen de uitbaters een en ander duidelijk stellen. “Omdat we de pensioenleeftijd hebben bereikt, wensen we de winkel met woonst en de bakkerij te verkopen”, zeggen ze. “Wij zijn al twee jaar op zoek naar een overnemer-koper. We waren eigenlijk van plan om al eind maart te stoppen. Maar omdat we nog geen nieuwe eigenaar gevonden hebben, vinden we het zo moeilijk voor onze klanten en voor onszelf om definitief de winkeldeuren te sluiten. Daarom hebben we besloten om de winkel nog verder uit te baten tot eind 2020.”

Een foto uit de oude doos, stichter Henri Lemahieu poseert samen met zijn vrouw Leonie Hautekiet in de deuropening van hun winkel. (foto Westhoek Verbeeldt)
Een foto uit de oude doos, stichter Henri Lemahieu poseert samen met zijn vrouw Leonie Hautekiet in de deuropening van hun winkel. (foto Westhoek Verbeeldt)

De klanten, niet alleen uit Reninge maar ook uit de omliggende dorpen waar geen winkels meer zijn (zo sloot de Spar-winkel in Merkem eind vorig jaar de deuren, red.), zullen graag horen dat ze nog tot eind dit jaar in hun vertrouwde buurtwinkel terechtkunnen om hun inkopen te doen. Want grote winkelketens in de buurt zijn er niet om boodschappen te doen.

Nieuwe warme bakker

Een keer stond het bakkerskoppel wel dicht bij een overname, maar de deal kwam er in allerlaatste instantie niet toen bleek dat de potentiële overnemers niet te vertrouwen waren. Ook op enkele dubieuze voorstellen van buitenlandse investeerders gingen Henri en Josée niet in.

“De grote uitvoer naar andere winkels, woonzorgcentra en ziekenhuizen bouwen we al een tijdje stelselmatig af”, zegt Henri. “We vinden gewoon geen personeel meer voor de bakkerij. We leverden bijvoorbeeld 32 jaar aan het ziekenhuis Jan Yperman, maar hebben dat noodgedwongen moeten stopen. Met pijn in het hart.” Eind maart stopt Henri zelfs definitief met brood bakken. “We doen er nu alles aan om een goeie ambachtelijke brood- en banketbakker te vinden die onze winkel dagdagelijks van verse producten zoals brood, pistolets, koffiekoeken en gebak kan voorzien zodat er voor de klant weinig verandert”, zegt het koppel.

“We hopen natuurlijk om toch een overnemer te vinden zodat onze buurtwinkel niet definitief de deuren hoeft te sluiten. Kandidaten die zich geroepen voelen of interesse hebben in onze bloeiende zaak, mogen altijd contact met ons opnemen. Onze andere winkel in Boezinge stopt niet zolang wij geen geschikte overnemer vinden.” (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier